La câteva ore după ce deputatul UDMR Bihor Szabo Odon a declarat că primarii din mai multe comune i s-au plâns că reprezentanţii NIS Petrol i-au minţit pentru a obţine acorduri de utilizare a domeniului public în vederea prospecţiunilor pe raza acestora, purtătorul de cuvânt al companiei integrate în grupul Gazprom afirmă că, în realitate, cei care s-au ocupat de această sarcină sunt subcontractanţii de la o firmă din Ungaria, Acoustic Geophysical Services, contractată pentru executarea prospecţiunilor.

"NIS Petrol îşi exprimă regretul faţă de apariţia unor erori de comunicare în dobândirea accesului pe domeniul public. Ne vom consulta cu reprezentanţii Acoustic Geophysical Services, compania contractată pentru executarea prospecţiunilor seismice, şi vom solicita atât colegilor noştri, cât şi reprezentanţilor AGS, să manifeste o atenţie sporită şi o comunicare coerentă în procesul de solicitare a acordurilor la nivel local", se arată în comunicatul NIS Petrol.

"Pentru NIS Petrol este extrem de important ca autorităţile locale şi cetăţenii de rând din judeţul Bihor să cunoască intenţia noastră cu privire la desfăşurarea activităţilor de exploarare a hidrocarburilor convenţionale şi aceea de a deveni un partener de încredere al comunităţilor locale. Aşa cum a declarat în repetate rânduri domnul Vadim Smirnov, Directorul General al NIS Petrol, NIS şi partenerii săi în proiectul de explorare petrolieră nu sunt interesaţi de dezvoltarea resurselor neconvenţionale, cum ar fi gazele de şist".

Mai mult, referitor la Hotărârile de Consiliu Local care, practic, condiţionează acordurile pentru utilizarea domeniului public de garanţia ANRM că NIS Petrol va explora şi exploata doar zăcăminte de ţiţei şi gaze naturale convenţionale, compania afirmă că ANRM a informat deja conducerea unei primării bihorene că NIS nu are intenţia să valorifice gaze de şist.

"În ceea ce priveşte Hotărârile Consiliilor Locale privind interzicerea explorării, dezvoltării şi exploatării gazelor de şist prin metode neconvenţionale, la solicitarea Primăriei Sâniob, ANRM a informat prin adresa nr. 10061/26.08.2013, atât Primăria, cât şi Prefectura Bihor, că în acordul de concesiune pentru perimetrul EX 2 - Tria nu sunt incluse lucrări care să aibă natura şi scopul explorării şi exploatării gazelor de şist".

Aşa cum BIHOREANUL a mai scris, deputatul UDMR Szabo Odon a declarat vineri că primarii comunelor "de la nord de Oradea", de la Borş, Biharia şi Cetariu până la Sălard, Sâniob şi Popeşti, i s-au plâns că au fost "minţiţi" de reprezentanţii companiei NIS Petrol atunci când aceştia le-au cerut acordul pentru utilizarea domeniului public în vederea începereii operaţiunilor de explorare a zăcămintelor de ţiţei şi gaze.

Detalii, în articolul "Edilii UDMR reclamă că au fost "minţiţi" de reprezentanţi NIS Petrol cu privire acordurile pentru utilizarea domeniului public"