Jurnaliștii de la Recorder au publicat miercuri seară un reportaj ce îl are în prim-plan pe polițistul Paul Filimon, 33 de ani, subcomisar în Serviciul Rutier Bihor, care acuză că este victima unei „cârdășii” din Poliția Bihor.
După ce chiar colegii lui i-ar fi dezvăluit datele personale unui om de afaceri influent, cu a cărui soție avusese o ceartă, superiorii ar fi încercat să-l facă să renunțe la plângerea penală pe care a depus-o împotriva acestuia pentru amenințare.
„Poți să-ți păstrezi profesionalismul și integritatea, însă se prea pare în cazul meu că la un moment dat nu prea poți să-ți păstrezi liniștea...”, spune Paul Filimon într-un interviu filmat de Recorder în semi-întuneric.
S-au executat în câteva minute
Cazul acestuia pornește de la un incident aparent banal petrecut în data de 22 februarie 2022. În parcarea blocului, soția polițistului i-ar fi cerut unei femei să-și mute puțin mașina, pentru ca cei doi să poată parca, dar respectiva ar fi început să-i înjure pe polițist și pe soția lui, inclusiv de mamă.
Recorder arată că femeia s-a dovedit a fi Narcisa Dronca, soția omului de afaceri Marius Dronca, cu afaceri în domeniul transportului de marfă. Femeia a acuzat că ea a fost scuipată de polițist și s-a dus să-i facă plângere ofițerului la Poliția Oradea. Soțul ei a reușit să afle în doar câteva minute numele și numărul de telefon al polițistului, pe care l-ar fi sunat și l-ar fi amenințat că „îl va învăța conduită de polițist” și că „se va ocupa ca lucrurile să iasă așa cum trebuie, elegant”.
Ofițerul spune că a rămas șocat că omul de afaceri i-a aflat atât de repede datele personale, pornind de la un număr de mașină care nici măcar nu era înmatriculat pe numele său, ci pe al socrului.
El a aflat ulterior, în timpul unei anchete, că afaceristul le-a aflat tocmai de la colegii lui polițiști, care ar fi dat nevestei lui Dronca, în doar câteva minute de la sosirea la sediul Poliției Oradea, datele lui Paul Filimon, ceea ce - subliniază ofițerul - este contrar procedurii. Aceeași anchetă a arătat că omul de afaceri a apelat rapid după conflictul din parcare la doi polițiști de rang înalt din Bihor, pentru a afla informații: Octavian Haiduc de la BCCO, fin al lui Marius Dronca, și Mugurel Poinar, chiar șeful BCCO, fost șef al lui Filimon.
Soția omului de afaceri a depus o plângere împotriva lui Paul Filimon, iar polițistul, la rându-i, a depus o plângere împotriva omului de afaceri Marius Dronca pentru amenințare, dar și o plângere pentru accesare neautorizată de date personale.
La discuții cu chestorul, în bucătărie
Paul Filimon dezvăluie că a fost chemat la discuții chiar de șeful IPJ Bihor, chestorul Alin Haniș, în bucătăria de la sediu. Acesta i-ar fi dat de înțeles că este mai bine să se împace cu afaceristul, care ar fi „foarte supărat” și care se „va duce la presă”, ceea ce „nu ar fi bine pentru tine”, drept care s-a oferit să medieze o întâlnire în acest sens.
Cum Filimon nu a „căzut la pace”, arată Recorder, el a fost tracasat și intimidat, prin apeluri telefonice de la colegii care-l anchetau disciplinar. Separat, printr-o interpelare pe WhatsApp, șeful Poliției Bihor l-a întrebat - după cum arată o înregistrare audio - dacă s-a împăcat „cu bolânzii ăia” și i-a sugerat că „poate scăpăm dracului” de dosarele penale legate de acest caz.
Filimon a mai primit un telefon de la un polițist care spunea că se ocupă de plângerea penală îndreptată împotriva lui, Sabin Iagăr (s-a dovedit a fi tocmai cel care-i accesase datele personale în sistemul MAI), care i-a bătut la rându-i apropouri legate de împăcare.
Cu praful pe clanță
Și mai șocant, Paul Filimon a făcut obiectul unor avertizări în stil mafiot. El a găsit pe clanța și pragul ușii apartamentului în care locuiește o pulbere albă, cu miros înțepător, dar nepericuloasă, fapt care a afectat-o puternic pe soția lui. Au sunat la 112, dar polițiștii nu au aflat nici până azi autorul. „Eu am considerat asta un mesaj, eu fiind fost ofițer la Antidrog... M-am temut că acești oameni, la un moment dat, sunt dispuși să facă orice... Mă tem pentru integritatea mea și a familiei mele și pentru liberatea mea”, spune polițistul.
O altă ciudățenie a cazului este faptul că o anchetă disciplinară internă a IPJ Bihor l-a declarat pe Filimon vinovat pentru „comportament neadecvat în societate”, pentru incidentul din parcare, dar apoi - după ce el a reclamat situația la IGPR și MAI - dosarul a fost clasat de chestorul Haniș.
În schimb, ulterior, la un examen psihologic, Paul Filimon a fost declarat „apt condiționat”, sub pretextul că nu s-ar fi descurcat prea bine la testele de atenție, fără însă a i se da niciun fel de detalii. În baza acestui act, a fost scos de la munca din teren și i-a fost luat pistolul. Mai mult, șeful IPJ ar fi dispus trimiterea lui și la un control psihiatric, tentativă la care s-a renunțat după ce polițistul a pus întrebări insistente cu privire la motivele acestei verificări.
Așteptându-se în continuare la măsuri abuzive împotriva sa, Paul Filimon a declarat că familia sa este „îngrozită” de întreaga situație și a adăugat că a vrut să o scoată la iveală pentru ca cetățenii să știe despre cârdășiile dintre polițiști cu oamenii cu influență, adresându-se presei după ce a „ars toate etapele legale”.
„Principalul motiv pentru care mă aflu în fața dumneavostră: mă tem pentru integritatea mea și a familiei mele și pentru libertatea mea. M-am temut pentru prima dată că acești oameni, la un moment dat, sunt dispuși să facă orice. Or, acest gând mă bântuie non-stop. Dumneavostră trebuie să întelegeți asta. Și am ajuns acum să risc pentru adevăr, pentru simplul fapt că nu am înțeles să îmi pun familia preș la picioarele cuiva”, a concluzionat pentru Recorder subcomisarul de poliție.
Descoperă întreaga poveste în reportajul „INSTITUȚII PENTRU CEI PUTERNICI. Cazul polițistului Filimon”, publicat de Recorder:
UPDATE: MAI anunță verificări
Ministerul Afacerilor interne anunță verificări în urma dezvăluirii Recorder despre scandalul din Poliția Bihor, izbucnit după ce un polițist orădean și-a acuzat colegii că i-au fi transmis datele personale unui om de afaceri influent cu a cărui soție avusese o ceartă, iar pe șefi că au încercat să pună batista pe țambal.
Este de datoria superiorilor „să protejeze polițiștii onești”, atrage atenția MAI, precizând că a cerut IGPR să „demareze urgent verificări” și promițând că „vor fi luate măsuri”.
Detalii, în articolul „MAI promite verificări după dezvăluirea despre scandalul din Poliția Bihor: „Este datoria șefilor să sprijine și să protejeze polițiștii onești””