Va trebui să se autofinanţeze! Angela Filote, şefa Reprezentanţiei Comisiei Europene la Bucureşti, a vizitat joi Cetatea Oradea, obiectiv aflat în reabilitare din fonduri europene. "Dintre proiectele pe care le finanţăm aici am ales să vin la o cetate în construcţie tocmai pentru a putea să trăiesc bucuria schimbării la faţă, pentru că îmi propun să vin aici şi atunci când Cetatea va funcţiona cu motoarele turate la maxim", a declarat Filote.

Însoţită de primarul Ilie Bolojan, de arhitectul Ernest Pafka, de reprezentanţi ai Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Internaţională şi ai firmei Constructorul Sălard, aceasta a vizitat lucrările de reabilitare deja executate, dar şi parte din şantierul încă în desfăşurare.

A precizat de la bun început că este vorba de o vizită, nu de o inspecţie. "Nu am venit în control. Pentru asta cred că există suficiente organisme de control, beneficiarii spun chiar că prea multe, şi de multe ori trebuie să petreacă mai mult timp dând socoteală pentru ceea ce fac decât făcând efectiv", a spus Filote.

Cu toate acestea, şefa Reprezentanţei CE în România a cerut asigurări din partea primarului Ilie Bolojan că la finalul lucrărilor Cetatea va fi susţinută vreme de 5 ani din alocări bugetare, după care va trece pe autofinanţare.

Se va autosusţine

"Există şanse să susţineţi financiar Cetatea?", a întrebat Filote. "Fără probleme. Pentru noi este important ca aceasta să fie ocupată de activităţi care se pot susţine şi îşi plătesc măcar utilităţile. Nu dorim să încasăm chirii, dar nici să fie o cheltuială pe buget", i-a răspuns Bolojan.

Potrivit şefului Reprezentanţei CE, după finalizarea celor 5 ani de subvenţie municipală, Cetatea va trebui să se să stea pe propriile picioare. "Este foarte importat să se autofinanţeze după terminarea lucrărilor, deoarece se face o investiţie uriaşă pentru ca această construcţie să fie readusă la viaţă. Ne dorim ca ea să rămână în viaţă şi după aceea", a declarat Filote.

Oficialul a mai precizat că a vizitat şi Cetatea din Alba Iulia, reabilitată din fonduri europene, şi a spus că aceasta reprezintă o povară pentru bugetul municipalităţii pentru că deocamdată nu se poate autofinanţa.

Mai trebuie bani 

Cele două etape de reabilitare a Cetăţii orădene au presupus investiţii de 19,6 milioane euro. Lucrările vor trebui finalizate până în toamna anului viitor, moment la care toate corpurile de clădiri din incinta fortificaţiei vor fi deja finalizate. Ultima etapă de reabilitare a Cetăţii ar urma să cuprindă reabilitarea zidurilor exterioare, investiţie estimată la rândul ei la circa 20 milioane euro.

Potrivit obligaţiilor asumate de municipalitate faţă de finanţator, activităţile desfăşurate în Cetate în primii 5 ani vor trebui să nu fie generatoare de venituri, fapt pentru care în acest interval toate costurile vor fi preluate de bugetul local.