ALDE pleacă de la guvernare, dar numai la nivel central, nu şi în judeţe, spune preşedintele organizaţiei judeţene Bihor, Ciprian Blejan.

La o zi după ce liderul formaţiunii, Călin Popescu Tăriceanu, a anunţat ruperea coaliţiei de guvernare încheiate cu PSD în 2016, preşedintele filialei Bihor susţine că vor renunţa la poziţii doar „miniştrii, secretarii de stat şi colegii care au funcţii de demnitate publică politice”, nu şi cei care deţin poziţii de conducere în serviciile guvernamentale deconcentrate din judeţe.

„Funcţiile din deconcentrate au fost ocupate prin concursuri, nu sunt funcţii politice. Pe plan naţional, îşi vor prezenta demisiile miniştrii, secretarii de stat şi cei care au funcţii asimilate”, a declarat miercuri, pentru BIHOREANUL, preşedintele ALDE Bihor.

Blejan a exemplificat, spunând că îşi va prezenta demisia orădeanul Dorin Corcheş, vicepreşedinte al Administraţiei Fondului de Mediu, subordonată Ministerului Mediului, condus de o altă reprezentantă a ALDE, Graţiela Leocadia Gavrilescu.

În schimb, Blejan nu va renunţa la poziţia de membru al Consiliului de Supraveghere al Societăţii de Administrare a Participaţiilor în Energie (SAPE), prin care statul gestionează acţiunile la societăţi precum Rompetrol, Hidroelectrica etc. „Eu deţin un post cu mandat, s-a organizat o selecţie în baza Ordonanţei de Guvern 109/2011 privind guvernanţa corporativă, am susţinut un interviu în urma căruia am obţinut postul, deci nu am o funcţie de demnitate publică”, a spus Blejan.

Pe de altă parte, ALDE Bihor şi-a „arvunit” prin negocieri cu PSD şi UDMR diverse funcţii la care nu e dispusă să renunţe, ca de pildă la conducerea Comisariatului pentru Protecţia Consumatorului, a Clubului Sportiv Crişul, Oficiului pentru Studii Pedologice, Agenţiei pentru Protecţia Mediului, sucursalei Societăţii de Îmbunătăţiri Funciare, Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale, Direcţiei Agricole etc.