La o zi după ce a vizitat Cetatea Oradea, unde se desfăşoară ample lucrări de reabilitare finanţate cu fonduri europene în baza unui proiect al Primăriei, ambasadorul Comisiei Europene la Bucureşti, Angela Filote, a vizitat şi Centrul Euroregional de Chirurgie Cardio-Vasculară Viva Anima din cadrul Spitalului Judeţean, inaugurat anul trecut, după o investiţie de 2 milioane euro finanţată prin Programul de Cooperare Transfrontalieră Hu-Ro, declarându-se impresionată de cele văzute.
Oficialul european l-a avut ca ghid pe managerul spitalului, dr. Gheorghe Carp, care i-a prezentat secţia de Cardiologie, compusă din Centrul Viva Anima şi un compartiment de Terapie Intensivă Coronorieni, unde se fac din august 2013 toate tipurile de intervenţii cu două aparate angiograf, inclusiv operaţii de by-pass şi pace-maker, dar şi ultima achiziţie a Judeţeanului, un aparat de radiologie Discovery, unic în Europa de Est, caracterizat printr-o mobilitate totală a braţului şi mesei, precum şi prin faptul că poate fi comandat dintr-o încăpere alăturată celei de investigaţii, scutind personalul medical de supraexpuneri radiologice.
De asemenea, Carp i-a prezentat reprezentantului CE şi blocurile operatorii, aflate în modernizare, cinci din cele zece urmând să fie complet înnoite până la sfârşitul acestei toamne, tot datorită unui proiect de 2 milioane euro prin Programul de Cooperare Transfrontalieră Hu-Ro.
În timpul vizitei prin spital, Angela Filote a vrut să afle câţi medici are unitatea şi s-a mirat aflând că, în loc să piardă medici, Judeţeanul reuşeşte să aducă specialişti chiar şi din străinătate, dar şi de faptul că sistemul sanitar public din Oradea reuşeşte să se modernizeze cu bani europeni într-un ritm accelerat.
"În multe locuri pe unde am fost oamenii sunt disperaţi, se plâng că nu au bani, aici văd că aţi găsit resurse. Aveţi întâlniri cu alţi manageri din ţară, să le împărtăşiţi din experienţa dvs?", l-a întrebat ea pe managerul Gheorghe Carp.
De altfel, la finele vizitei, Angela Filote şi-a reiterat impresiile pozitive: "Este un spital modern, chiar sugeram un transfer de expertiză către alte zone, pentru că dacă la Oradea se poate e clar că se poate şi în altă parte. Un lucru care m-a impresionat e că acest spital atrage doctori, nu pierde, şi cred că e un model de urmat. De aceea îi felicit pe toţi actorii implicaţi, pentru că e clar că există o implicare extraordinară şi la nivel local, şi la nivel transfrontalier", a spus reprezentantul Comisiei Europene.