Orădenii de la case care vor să colecteze deşeurile reciclabile în pubele, nu în saci de unică folosinţă, vor putea cere operatorului de salubritate RER Vest să le monteze microcip pe aceste recipiente, însă abia peste două luni.

Potrivit unui comunicat transmis miercuri de Primăria Oradea, pentru gospodăriile care deja au încheiat un contract nou de salubritate, aşadar au primit pubelele negre şi maro şi sacii de unică folosinţă, din motive logistice, dotarea recipientelor cu microcip unic și implicit nici schimbarea modului de tarifare nu se pot realiza încă.

Reamintim că, dacă aleg să colecteze reciclabilele în saci, orădenii vor plăti 19,22 lei pe lună, indiferent de câţi saci scot în stradă, iar dacă optează pentru pubele, vor plăti un preţ de 5,7 lei pe ridicare.

"Astfel, RER Vest apelează la înţelegerea clienţilor săi şi le solicită să adreseze aceste cereri abia începând cu 1 iunie, când echipele companiei vor putea merge la adresa indicată de clienţi, pentru a monta microcipul pe pubela în care se vor colecta deşeurile reciclabile. Atenţie: acest recipient trebuie să fie deţinut de client, indiferent că este vorba de vechea pubelă destinată pentru colectarea deşeurilor menajere şi acum înlocuită de noi recipiente, fie că este vorba de una nouă, achiziţionată de proprietarul gospodăriei", se arată în comunicat.

Orădenii de la case care încă nu au încheiat noul contract de salubritate cu RER Vest vor putea opta pentru această variantă de tarifare a fracţiei uscate la semnarea contractului.

În momentul furnizării recipientelor pentru colectarea fracţiei reziduale (pubela neagră) şi a fracţiei biodegradabile (pubela maro), echipele RER Vest vor monta şi microcipul pe pubela destinată colectării fracţiei reciclabile.

Până la această dată, 17.635 de case, din cele circa 20.400 câte există în Oradea, au încheiat contractele de salubritate. La blocuri, doar 23 de asociaţii de proprietari din totalul de 877 au semnat documentele.

"Reamintim că, din data de 1 aprilie, în municipiul Oradea au intrat în vigoare noile reguli şi tarife pentru colectarea separată a deşeurilor, orădenii urmând să plătească pentru deşeuri în funcţie de cantitate", se mai arată în comunicatul Primăriei.