RER Vest va majora tarifele pentru serviciile de salubritate ca urmare a inflației, scumpirii carburanților, creșterii salariului minim și altor factori menționați în contractul încheiat anul trecut cu municipalitatea.

Se scumpește gunoiul

Consiliul Local a aprobat joi noile tarife negociate de reprezentanții Primăriei și cei ai operatorului de salubritate.

Spre exemplu, acolo unde RER Vest a propus majorarea de la 51,55 lei pe metrul cub la 58,50 lei pe metrul cub a deșeurilor biodegradabile colectate de la orădenii tariful final a fost stabilit la 57,60 lei pe metrul cub.

La fel, în cazul, în cazul deșeurilor reciclabile majorarea propusă de operator, de la 40,38 lei pe metrul cub la 49,33 lei pe metrul cub, a fost stabilită în final la 48,10 lei pe metrul cub. Și exemplele ar putea continua pe toate serviciile prestate de firmă.

Potrivit unor surse din Primărie, orădenii ar trebui să se aștepte la o scumpire a gunoiului cu circa 15%, ca urmare a convertirii tarifelor pe metru cub negociate de Primărie cu RER Vest în plata aferentă numărului de persoane.

Noile tarife, de la cele pentru măturatul și spălatul căilor publice la cele pentru colectarea separată a deșeurilor rezultate din gospodăriile orădenilor, vor intra în vigoare de luna viitoare.

„De ce prețurile doar cresc?”

Noile tarife au fost adoptate cu concursul consilierilor PNL, în vreme ce pesediștii s-au opus, iar reprezentanții UDMR s-au abținut de la vot. „Inflația se calculează de Institutul Național de Statistică similar unui coș global al tuturor produselor și serviciilor, ori scumpirea cerealelor, de exemplu, nu afectează tarifele de salubritate”, a spus social-democratul Liviu Sabău Popa.

Pesedistul a susținut că „analiza noilor tarife ar trebui să se facă pe carburanți, pe partea de creștere a salariului minim pe angajator și alte cheltuieli care intră în costurile operatorului de salubritate, nu din indicele de inflație”.

Consilierul PSD a acuzat operatorul de salubritate că și-a făcut un obicei din a majora periodic tarifele. „Dacă vom avea deflație în anii următori se vor înregistra scăderi de costuri? Pentru că din 2012 până astăzi nu am văzut acest lucru...”, a spus Liviu Sabău Popa.

„Am încercat să acceptăm minimum necesar”

În replică, primarul Florin Birta a afirmat că majorarea de tarife propusă de RER Vest prin trei adrese transmise municipalității în ultimele două luni, pentru că „această curățenie nu se poate face gratuit” și „în mod clar motorina și toate celelalte s-au scumpit”.

Primarul a afirmat că în discuțiile purtate cu operatorul de salubrizare reprezentanții municipalității au negociat tarifele la sânge. „Am încercat să acceptăm minimum necesar posibil ca să încărcăm populația cât mai puțin”, a spus Birta.

La rândul său, directorul economic al Primăriei, Eduard Florea, unul dintre negociatorii municipalității, a explicat că propunerea pesedistului nu poate fi aplicată pentru că nu este inclusă în contractul încheiat cu operatorul de salubritate.

„Se împlinesc 12 luni de la intrarea în vigoare a contractului și, conform prevederilor acestuia, se face actualizarea cu inflația”, a spus Florea, care a precizat că propunerea consilierului de actualizarea tarifelor doar pentru influența scumpirii carburanților „nu se regăsește în caietul de sarcini și contractul cu operatorul”.

Potrivit raportului de specialitate anexat proiectului de hotărâre, la stabilirea noilor tarife s-a luat în calcul rata inflației aferentă perioadei aprilie 2020 - aprilie 2021 de 13,76%, scumpirea carburanților de la 4,55 lei pe litru la 6,99 lei pe litru, plus TVA, și majorarea cu 22,6% a salariului minim pe economie de la 2.080 lei în 2019 la 2.550 lei în 2022.

RER Vest a concesionat serviciul de salubritate al municipiului Oradea pentru opt ani începând din aprilie 2021 în urma unei licitații încheiate în august 2020. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!