Consiliul Local a aprobat marţi, cu unanimitate de voturi şi fără comentarii, indicatorii tehnico-economici ai investiţiei în cel de-a doilea punct de colectare a deşeurilor rezultate din reamenajări pe care RER Vest urmează să îl realizeze în Oradea.

Potrivit raportului de specialitate anexat Hotărârii de Consiliu Local, punctul de colectare va fi amenajat pe partea stângă, imediat după trecerea pe sub podul CFR, dinspre şoseaua de centură către strada Uzinelor.

Amplasamentul, care va fi expropriat de la SNCFR, este delimitat de cele două linii de cale ferată şi serveşte astăzi ca parcare neautorizată maşinilor de mare tonaj care tranzitează zona şi ca adăpost pentru oamenii străzii.

Cel de-al doilea punct de colectare a deşeurilor va fi amenjat pe cheltuiala RER Vest, conform HCL 310 din 2015 şi a Actului Adiţional 17 din 2015 la contractul privind delegarea gestiunii serviciului public de salubrizare a municipiului. Investiţia, estimată la 1 milion de lei, va trebui finalizată în termen de 7 luni.

Electrocasnice, mobilier, deşeuri...

Cu o suprafaţă de 2.900 metri pătraţi, punctul de colectare, dotat cu cântar, va cuprinde o porţiune asfaltată pentru circulaţia autovehiculelor şi pietonilor şi o platformă de beton. Pe aceasta din urmă vor fi amplasate 12 containere de depozitare a deşeurilor, un container pentru deşeuri periculoase, două containere prefabricate, din care unul cu funcţiuni administrative iar celălalt cu grupuri sanitare pentru angajaţii şi utilizatorii punctului de colectare.

Orădenii vor putea depune aici, cu titlu gratuit, deşeuri rezultate din amenajări şi reamenajări ale spaţiilor de locuit - de la materiale textile, ambalaje metalice şi obiecte casnice, până la mobilier, lemn, deşeuri vegetale şi deşeuri periculoase.

După cum se ştie, primul punct de colectare a fost amenajat în urmă cu doi ani de RER Vest în strada Thurszo Sandor, lângă cimitirul municipal, şi s-a dovedit de succes. Până la sfârşitul anului 2018 orădenii au depus aici peste 1.500 tone de deşeuri.

Ajutor pentru Sântandrei

Tot în şedinţa de marţi, consilierii locali au aprobat plata anticipată a cotizaţiei municipalităţii în valoare de 3,1 milioane lei către Zona Metropolitană Oradea.

Asociaţia va folosi parte din bani pentru a împrumuta Primăria Sântandrei cu 1,1 milioane lei pentru a-şi achita facturile restante către constructorul noului drum de legătură dintre Oradea şi Sântandrei dat în folosinţă în decembrie, anul trecut. Noul drum leagă sensul giratoriu de la intersecţia străzii Cazaban cu şoseaua de centură de cartierul Tineretului din comuna vecină.

În cadrul aceleiaşi întâlniri Consiliul Local a mai aprobat extinderea cu 510 metri a reţelelor de gaz din strada Apateului, cu 615 metri a conductelor de gaz din strada Nojoridului şi cu 145 metri a celor din strada Remenyik Sandor. Tronsoanele de străzi care vor fi afectate de lucrări nu sunt cuprinse în zona unitară de termoficare rezervată CET-ului.