Studenții Facultății de Construcții, Cadastru și Arhitectură din Oradea sunt invitați să participe într-un concurs național și să-și imagineze cum ar amenaja, în orașul lor, o zonă dedicată responsabilității de mediu și colectării deșeurilor de echipamente electrice și electronice.

Concursul, intitulat „Respo City”, este organizat de Asociația Respo DEEE și Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, și este dedicat tuturor studenților facultăților de arhitectură și urbanism din România. Așadar, pe lângă studenții din Oradea, vor participa cei din București, Timișoara, Cluj Napoca și Iași.

Premii serioase 

„Prin acest proiect, studenții sunt invitați să-și imagineze o zonă din aceste orașe ale României care să fie dedicată exclusiv responsabilității de mediu și colectării deșeurilor de echipamente electrice și electronice. Astfel, studenții vor face propuneri de amenajare urbană care să înglobeze puncte de colectare a DEEE-urilor (deșeuri de echipamente electrice și electronice), spații de întâlnire pentru comunitate, locuri de joacă pentru copii, colțuri dedicate schimbului de idei și conferințelor cu scop educativ de mediu”, a transmis Ministerul Mediului, printr-un comunicat.

Așadar, studenții vor trebui să dovedească creativitate și inovare în abordarea managementului deșeurilor, în mod particular a DEEE-urilor. Ei vor prezenta soluții pentru o suprafață de 600-800 mp, care există în orașul lor, și unde vor trebui să includă o zonă verde de recreere (50% din totalul suprafeței), o zonă de colectare DEEE-uri (25%) și o zonă de educare și conștientizare (25%).

„România suferă la capitolul colectării deșeurilor electrice și electronice și sperăm ca ideile studenților români să surprindă nu doar utilitatea acestor zone de responsabilitate de mediu, dar mai ales designul inovativ care să impulsioneze reflexul de mediu al populației”, a spus ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Barna Tánczos.

Președintele Asociației Respo DEEE, Cristian Pocol, a subliniat la rândul său că acest concurs de idei este binevenit. „În marile centre urbane avem nevoie de spații reamenajate, moderne, care să educe comunitatea și să-i încurajeze pe oameni să colecteze responsabil DEEE-urile. După cum știți, avem o mare problemă cu această categorie de deșeuri, atât la nivel mondial, cât și în România. Nu reciclăm nici pe jumătate cât sunt normele impuse de Uniunea Europeană și avem nevoie de soluții ingenioase, care să-i determine pe oameni să fie receptivi la educația de mediu”, a spus el.

Studenții pot să se înscrie până cel târziu pe 30 mai.

Cel mai bun proiect va primi un premiu de 5.000 de euro, locul II un premiu de 2.000 de euro, iar locul 3 – 1.000 de euro.

La jurizare se va lua în calcul ca proiectele propuse să fie pe deplin funcționale, acestea putând fi ulterior materializate de instituțiile responsabile în acest sens. Proiectele de amenajare urbană trebuie să aibă, în plus, și factorul de educare al comunității în ceea ce privește responsabilitatea față de mediu și colectarea responsabilă a DEEE-urilor.

De ce este vital să reciclăm DEEE-urile

În 2021, omenirea a generat o cantitate record de deșeuri de echipamente electrice și electronice (DEEE) la nivel mondial, peste 57,4 milioane de tone, arată Global Waste Monitor.

Conform RESPO DEEE, printre deșeurile generate în 2021 se află produse ieșite din ciclul de utilizare precum televizoare, calculatoare, electrocasnice, imprimante, routere, echipamente audio, camere video, componente ale calculatoarelor, cabluri, chiar și jucării electronice și instrumente muzicale. 

Cantitatea globală de DEEE din 2021 este cu 4 milioane de tone mai mare în comparație cu 2019,  când s-au raportat 53,4 milioane de tone și cu 21% mai mare decât în 2014, când cifrele indicau 45 de milioane de tone. Dacă se urmează această tendință, specialiștii estimează că totalul deșeurilor de echipamente electrice și electronice (DEEE) generat anual va depăși 74 de milioane de tone până în 2030. 

Ce înseamnă DEEE?

Deșeuri de echipamente electrice și electronice (DEEE) înseamnă orice echipament care funcționează pe baza de curent electric, indiferent că este legat la rețea sau folosește o baterie, care nu mai îndeplinește funcția pentru care a fost construit.

Acestea nu trebuie ținute în casă spre păstrare și nici aruncate la gunoiul menajer.

DEEE-urile includ echipamente de transfer termic, ecrane, monitoare şi televizioare, lămpi, echipamente electrice de mari dimensiuni, cele de mici dimensiuni, echipamente informatice şi echipamente de dimensiuni mici pentru comunicaţii electronice.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!