Rezultatele muncii de cinci ani a restauratorilor orădeni şi maghiari în obiecte de pielărie-textile, pictură, hârtie, metale şi lemn pot fi admirate, în postere, la noul sediu al Muzeului Ţării Crişurilor (MŢC).

Realizat printr-un parteneriat între MŢC şi Muzeul Déri din Debrecen, proiectul "Crearea de laboratoare de restaurare de înaltă performanţă cu centrele la Debreţin-Oradea" a fost realizat în cadrul Programului de cooperare transfrontalier Ungaria-România 2007-2013, presupunând dotarea celor două instituţii cu cele necesare restaurării bunurilor culturale mobile din zonele aferente şi nu numai.

Posterele pe care este prezentat proiectul au fost montate la noul sediu al Muzeului Ţării Crişurilor, fiind prezentate acum publicului, de către restauratorii orădeni şi ungari împreună.

Valoarea totală a acestui proiect a fost de 133.000 de euro, din care părţii române i-au revenit 65.000, bani folosiţi pentru dotarea a trei laboratoare de restaurare. Astfel, la vechiul sediu al MŢC, au fost amenajate laboratoarele de restaurat pictură şi obiecte din domeniul paleontologiei, iar la Muzeul memorial "Aurel Lazăr" a fost amenajat cel pentru obiecte din lemn. Cele trei laboratoare vor fi, însă, mutate la noul sediu al MŢC.

Pe parcursul desfăşurării proiectului, restauratorii implicaţi au avut mai multe întâlniri, în cadrul cărora au putut face schimb de experienţă şi metode de lucru. Vorbim despre specialişti în restaurarea pieselor din textile, hârtie, metale, lemn, piele, pictură, vestigii arheologice şi paleontologie. Între cei implicaţi îi amintim pe Carina Stanciu (restaurator textile), Oana Băruţa (restaurator hârtie), Attila Precub (restaurator lemn), precum şi alţii, toţi aceştia de la MŢC, respectiv Tóth Illona Csilla (restaurator textile-piele), Badacsonyi Nóra (restaurator pictură), Pelles Edit (restaurator metale), aceştia de la muzeul partener din Debrecen.

Posterele pot fi văzute la etajul întâi al noului sediu al Muzeului Ţării Crişurilor, strada Armatei Române nr. 1/A, pe tot parcursul acestei veri, împreună cu expoziţiile temporare deja deschise.