Scăderea incidenţei cazurilor Covid în comuna Sânmartin, unde se pregăteşte reluarea sezonului turistic estival, a determinat Comitetul Judeţean Bihor pentru Situaţii de Urgenţă să se reunească luni într-o şedinţă extraordinară, pentru a adopta o decizie care să permită redeschiderea unităţilor de alimentaţi publică în spaţiile interioare şi a sălilor de sport. Oradea se apropie la rându-i de o incidenţă care va da posibilitatea unei decizii similare curând.

Întrunit sub conducerea prefectului Dumitru Ţiplea, CJSU a adoptat luni o nouă Hotărâre, nr. 34/2021, pentru actualizarea listei cu localităţile din Bihor unde sunt necesare restricţii impuse pentru prevenirea răspândirii SARS-CoV-2.

Potrivit noii decizii, comuna Sânmartin are o incidenţă de 2.04 cazuri Covid la mia de locuitori, astfel că începând de marţi, 27 aprilie, pot fi reluate activităţile sălilor de sport, precum şi cele de tip HoReCa, de spectacole şi de divertisment în spaţiile interioare, în limita a 30% din capacitatea acestora.

În ce priveşte localităţile cu incidenţă mare în judeţ, pe primul loc continuă să se afle comuna Şinteu, la fel ca săptămâna trecută, având 9,32 cazuri Covid la mia de locuitori. Întrucât incidenţa depăşeşte pragul de 7,5/1.000, aici sunt valabile zilnic restricţii suplimentare, cum sunt obligaţia comercianţilor şi prestatorilor de servicii de a-şi înceta activitatea la ora 18.00 (excepţie făcând farmaciile, benzinăriile, livratorii la domiciliu şi transportatorii de persoane cu vehicule a căror capacitate depăşeşte 9 locuri), iar a persoanelor de a nu mai circula după ora 20.00 (cu excepţia celor care au nevoie de asistenţă sanitară ori merg la vaccinare).

Pe de altă parte, în 13 unităţi administrativ-teritoriale, între care şi Oradea, incidenţa este mai mare de 3 cazuri la mia de locuitori: Sântandrei, Toboliu, Sânnicolau Român, Cetariu, Rieni, Spinuş, Gepiu, Oradea (3,71), Săcueni, Brusturi, Remeta, Nojorid şi Cociuba Mare. Ca urmare, în aceste localităţi restricţiile suplimentare sunt valabile pe durata weekend-ului, excepţie făcând data de 30 aprilie, când pentru ortodocşi şi greco-catolici va fi Vinerea Patimilor.

În alte 37 de localităţi, incidenţa este între 3 şi 1 caz la mia de locuitori: Sâniob, Suplacu de Barcău, Ineu, Tămăşeu, Cărpinet, Roşiori, Hidişelu de Sus, Oşorhei, Sălacea, Vârciorog, Cherechiu, Suplacu de Barcău, Marghita, Tileagd, Girişu de Criş, Popeşti, Aştileu, Budureasa, Aleşd, Drăgeşti, Salonta, Sânmartin, Şimian, Ciumeghiu, Diosig, Finiş, Borş, Olcea, Tulca, Borod, Vadu Crişului, Ştei, Paleu, Bratca, Vaşcău, Dobreşti, Lugaşu de Jos şi Viişoara. În aceste localităţi activităţile de tip HoReCa, de spectacole şi de divertisment sunt permise în spaţiile interioare în limita a 30% din capacitatea acestora.

În restul localităţilor, incidenţa fiind mai mică de 1,5/1.000, activităţile mai sus enumerate sunt permise în spaţiile interioare până la jumătate din capacitate.