Temperaturile crescute au determinat Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere să instituie restricții de circulație pe drumurile naționale din mai multe regiuni ale țării, inclusiv pe cele care traversează județul Bihor, pentru autovehiculele cu masa totală maximă autorizată egală sau mai mare de 7,5 tone.

Potrivit unei informări făcute de CNAIR în cursul zilei de vineri, restricțiile se instituie pentru zilele de sâmbătă, 13 iulie, și duminică, 14 iulie, în intervalul orar 10.00 – 20.00, pe drumuri naționale, drumuri expres și autostrăzi, în județele Ilfov, Giurgiu, Teleorman, Argeș, Dâmbovița, Prahova, Ialomița, Călărași, Dolj, Olt, Vâlcea, Gorj, Mehedinți, Timiș, Caraș - Severin, Arad, Bihor, Satu Mare, Suceava, Botoșani, Neamț, Iași, Bacău, Vaslui, Buzău, Vrancea, Galați și Brăila.

De la restricții sunt exceptate transporturile de persoane, de animale vii și de produse perisabile de origine animală și vegetală, vehiculele care participă la intervenții în caz de forță majoră, transporturile funerare, poștale, de echipamente de prim ajutor, transporturile pentru distribuirea de carburanți, cele de mărfuri sub temperatură controlată, tractările de vehicule avariate, transporturile pentru distribuirea de apă și hrană în zone calamitate, vehiculele destinate salubrizării, cele care transportă apă îmbuteliată, produse agricole și transporturile militare implicate în exerciții multinaționale.

De asemenea, pe perioada restricțiilor vor fi exceptate atât utilajele proprii ale CNAIR, cât și cele închiriate de la firmele cu care CNAIR are contracte de lucrări în derulare.

CNAIR precizează că restricțiile instituite pentru protejarea drumurilor pot fi ridicate, menținute sau prelungite în funcție de evoluția condițiilor meteorologice.

Astfel de restricții au fost instituite și pentru drumurile județene din Bihor, de către Consiliul Județean, începând de vineri, 12 iulie, până duminică, 14 iulie.

Măsurile de acest gen sunt adoptate pentru protejarea și conservarea sectoarelor de drum cu îmbrăcăminte bituminoasă și pentru prevenirea deformațiilor majore ireversibile - ce implică și pierderea stabilității straturilor rutiere - care pot apărea pe rețeaua rutieră, ca efect al desfășurării traficului greu în condițiile climatice de caniculă.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!