Statuia arhitectului Rimanóczy Kálmán jr. a fost dezvelită fără public, vineri, pe platoul de lângă Biserica Romano Catolică Olosig cu ocazia împlinirii a 150 de la naşterea acestuia.

"Nu am putut invita orădenii"

Ceremonia s-a ţinut în cadru restrâns, din cauza restricţiilor impuse de autorităţi pe fondul pandemiei de COVID-19.

"Nu am avut ce face. Date fiind restricţiile, nu am putut invita orădenii să ia parte la eveniment. În urmă cu un an, când am comandat statuia pentru a fie dezvelită la împlinirea a 150 de ani de la naşterea marelui arhitect, nu ştiam că în aceste zile ne vom confrunta cu o pandemie de coronavirus", a declarat pentru BIHOREANUL primarul Ilie Bolojan.

De altfel, edilul a ţinut să elogieze contribuţia arhitectului orădean la imaginea oraşului, pe propria pagină de Facebook.

"La început de secol XX, când oraşul era într-o perioadă de dezvoltare, iar comunitatea maghiară şi cea evreiască îşi aduceau contribuţia la patrimoniul oraşului nostru, a realizat proiecte cât alţii în mai multe vieţi, cu toate că a trăit doar 42 de ani", a scris Bolojan.

Primarul a enumerat o parte din bijuteriile arhitecturale orădene care poartă semnătura lui Rimanóczy Kálmán junior. "Gândiţi-vă cum ar arăta centrul istoric fără clădirea Episcopiei Greco-catolice, palatul Primăriei, Casa veneţiană, sediul Episcopiei Ortodoxe, palatul Moskovits Miksa, palatul Apollo şi multe alte clădiri. A fost cel mai mare arhitect pe care l-a dat Oradea", a transmis edilul.

Se va numi Piaţa Rimanóczy...

Ilie Bolojan a promis că, în semn de respect, va cere să zona din jurul statuii să poarte numele arhitectului.

"Voi propune Consiliului Municipal ca zona delimitată de Casa de Pensii, clădirea serviciilor comunitare, fosta policlinică şi Biserica Romano-Catolică Olosig să se numească Piaţa Rimanóczy. Este potrivit ca oamenii care au marcat istoria oraşului şi cei care îşi fac datoria acolo unde sunt să fie respectaţi, indiferent de etnia, confesiunea lor sau epoca în care au trăit", a scris primarul.

Decedat la doar 42 de ani (1870-1912), Rimanóczy Kálmán jr. a proiectat în cariera sa de numai 20 de ani unele dintre cele mai emblematice clădiri orădene. Urmând exemplul tatălui său, care a fost constructor, arhitectul s-a remarcat inclusiv ca antreprenor prin construcţia palatului Stern.

Statuia arhitectului a fost realizată de sculptorul clujean Alexandru Păsat, pentru suma de 400.000 lei.

Păsat a mai realizat în ultimii ani pentru municipalitatea orădeană şi statuile episcopilor Roman Ciorogariu (ortodox) şi Radu Demetriu (greco-catolic), din Piaţa Unirii, precum şi bustul geografului francez Emmanuel de Martonne din Parcul 1 Decembrie.