În anul 2023, polițiștii de frontieră și comisarii de mediu au oprit 503 de camioane și alte vehicule care transportau deșeuri de diverse tipuri și care s-au prezentat la punctele de frontieră din Bihor și Arad, pe sensul de intrare în țară, a afirmat miercuri chestorul Marin Bondar, șeful ITPF Oradea, într-o conferință de presă. 

În total, au fost întoarse din drum aproape 11.000 de tone de deșeuri ce urmau să ajungă în țară, unele dintre ele sub formă de așa numite ajutoare.

Șeful Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Oradea a precizat că în total pe sensul de intrare în țară au fost verificate peste 15.000 de camioane, cele mai multe aducând metale, mase plastice și textile. 

Printre marfare au încercat să se strecoare și camioane ce transportau, de fapt, deșeuri. „Poliția de Frontieră verifică fiecare camion faptic, dar și documentele de însoțire a mărfurilor, și informează Garda de Mediu, care este în măsură, legal, să permită sau nu intrarea în țară a acelor camioane”, a explicat șeful ITPF Oradea.

Tentativele de trimitere în România a unor deșeuri, inclusiv sub forma unor produse second-hand, continuă și în 2024. 

Cel mai recent chiar marți polițiștii bihoreni și arădeni, alături de comisarii de mediu și de cei pentru protecția consumatorilor, au oprit la frontierele Borș II și Nădlac II patru transporturi încărcate în total cu 48 de tone de deșeuri. „Şoferii nu au putut prezenta documentele necesare importului, conform prevederilor legale în vigoare şi astfel autorităţile de control nu au permis intrarea pe teritoriul României a mijloacelor de transport şi a încărcăturii transportate”, precizează polițiștii de frontieră.

Toate camioanele erau conduse de șoferi români, care transportau, „conform documentelor de însoțire a mărfii, material plastic și de cauciuc și diverse bunuri second-hand, de la diferite societăți comerciale din Germania și Spania pentru firme din România”.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!