Tribunalul Bihor a emis joi mandate de arestare preventivă pentru 30 de zile pe numele celor patru bărbaţi care şi-au exploatat copiii, forţându-i să cerşească, iar mamele minorilor au fost plasate în arest la domiciliu. 9 dintre cei 11 minori exploataţi au fost preluaţi de DGASPC Bihor şi duși într-un centru de protecţie. 

Copiii, obligați să-și întrețină părinții

Potrivit unui comunicat transmis joi de Biroul de presă al DIICOT, cele patru familii (3 din Bihor și una din Arad) acţionau ca un adevărat grup infracţional organizat, activitatea de cerșetorie la care îşi obligau copiii fiind unica lor sursă de venit.

"Persoanele vătămate minore erau obligate să se autoîntrețină din această activitate și să întrețină și ceilalți membri ai familiei", se arată în informare.

Structura grupului a fost formată din două paliere: unii identificau locurile aglomerate unde să fie plasaţi minorii şi îi transportau cu maşinile în aceste zone, fără să se expună, iar ceilalţi îi supravegheau direct pe copii, ieşind cu ei la cerşit şi învăţându-i să fugă și să se ascundă în situația în care organele de ordine se aflau în zonă.

Sesizați de paznici

Ancheta a pornit în luna ianuarie a acestui an, după cum a aflat BIHOREANUL, fenomenul fiind reclamat la Poliţia Locală Oradea de reprezentanţii firmei de pază dintr-un centru comercial.

Verificând în teren, polițiștii locali i-au surprins în mai multe rânduri pe minori cerşind, vânzând linguri de lemn sau verdețuri, în parcările centrelor comerciale din Nufărul şi Calea Aradului, ca de pildă Hornbach, Dedeman, Selgros, Auchan, Brico Depot sau ERA Shopping Park.

"Ne-au solicitat sprijin, să luăm măsuri, iar în timpul acţiunilor ne-a sărit în ochi faptul că sunt aceleaşi persoane implicate, sancţionate. La o verificare a bazei de date, am constatat că acţionează de mai mulţi ani, chiar şi din 2016 există amenzi pe numele actualilor suspecţi", a explicat, pentru BIHOREANUL, un reprezentant al Poliției Locale Oradea.

Poliția Locală Oradea a făcut sesizarea și mai departe, colegilor din Poliția națională.

Copiii erau aduşi dimineaţa cu maşini având numere de înmatriculare poloneze sau din Ungaria şi tot aceleaşi maşini (foto, jos) veneau, după-amiaza, după ora 16-17, să îi ridice pe toţi.


Percheziții în Bihor și Arad

Cercetările pornite de poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate (BCCO) Oradea - Serviciul de Combatere a Traficului de Persoane, sub coordonarea unui procuror DIICOT Oradea, au descoperit că 11 minori cu vârste cuprinse între 8 şi 17 ani, din comuna bihoreană Avram Iancu şi localitatea Seleuş din judeţul Arad erau exploataţi chiar de părinţii lor.

Copiii erau forțați să cerşească în municipiile Oradea, Arad şi Timişoara.

Afacerea a fost oprită, miercuri, după o acţiune în forţă a poliţiştilor de la BCCO Oradea - Serviciul de Combatere a Traficului de Persoane. 10 locuinţe din comunele Avram Iancu (Bihor) şi Seleuş (Arad) au fost percheziţionate, fiind ridicate 17 telefoane mobile şi 7.800 lei.

9 copii sub protecție

Acțiunea a beneficiat, în plus, și de suportul reprezentanților Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Bihor, pentru asigurarea măsurilor de protecție în cazul minorilor identificați în locațiile percheziționate.

De altfel, spun sursele BIHOREANULUI, dintre cele 11 victime exploatate, 9 au fost preluate temporar de asistenţii sociali şi au fost plasate într-un centru de protecţie. 

Totodată, în urma descinderilor, 8 adulți implicați în rețea au fost ridicați și duși la audieri la sediul DIICOT Oradea.

Părinții, arestați

Este vorba despre patru familii, soţ-soţie, dintre care trei din Bihor, iar una din judeţul Arad, toate rude între ele: Lingurar Giurgiu şi Mirela, Lingurar Tudor Marcel şi Răduţa, Lingurar Tarzan şi Lămîiţa, Lingurar Răzvan şi Rita Simona.

Cu toţii au fost reţinuţi pentru 24 ore, iar joi au fost prezentaţi la Tribunalul Bihor, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 zile.

În vreme ce bărbații au fost trimiși de judecători după gratii pentru 30 de zile, femeile, mamele copiilor, au ajuns în arest la domiciliu. Măsura nu este, însă, definitivă. Mai poate fi contestată la Curtea de Apel Oradea de către cele patru familii.

Părinții minorilor sunt anchetaţi pentru constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de minori, exploatarea cerșetoriei și folosirea unui minor în scop de cerșetorie.