"Nu existau bănuieli, e angajat al unităţii noastre din august 2010 şi n-a fost sancţionat disciplinar niciodată!", declara miercurea trecută maiorul Ioan Mureşan, ofiţerul de presă al Jandarmeriei Bihor, după încătuşarea plutonierului Dan Mendea, "capul" unei vaste reţele de traficanţi de etnobotanice.
Subofiţerul nu era, însă, deloc un angajat model. "Mendi", cum îi zic amicii, a avut de-a lungul vremii absenţe nemotivate, inexplicabile stări de leşin, ba şi ieşiri necontrolate, fiind trimis la consiliere psihologică după ce, la un moment dat, i-ar fi ameninţat cu moartea pe angajaţii unei agenţii bancare.
Pus pe seama stresului, motivul acestui comportament era totuşi altul: jandarmul n-a fost doar furnizor de substanţe interzise, ci era el însuşi dependent de etnobotanice, pe care le priza sub formă de prafuri.
Bandă pe niveluri
Traficantul aflat în slujba statului a fost deconspirat în urma unei anchete laborioase declanşate în luna octombrie a anului trecut de poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate şi Antidrog (BCCOA) Oradea, sub coordonarea procurorului Nicolae Creivean de la Serviciul Teritorial Oradea al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT).
Gruparea era foarte bine organizată şi, după cum au aflat anchetatorii, acţiona în Oradea încă din 2014. Substanţele erau procurate de jandarm, care a avut grijă să se protejeze, livrând doar către persoane de încredere, toţi orădeni: Mihai Tamaş, Eduard Scholler şi Alexandru Seraficean, acesta din urmă decedat vara trecută în condiţii bizare, pe fondul unei embolii pulmonare cu care s-a ales din cauza consumului excesiv de marijuana. Seraficean a murit "ameţit", cu un joint între degete, din cauza unui atac de cord. În casa sa, poliţiştii au găsit două pungi cu material vegetal pregătit să fie stropit cu chimicale şi transformat în "etnobotanice", pungile fiind predate procurorilor DIICOT.
Oamenii legii au descoperit că de la Tamaş, Scholler şi Seraficean etnobotanicele erau pasate altor trei orădeni, Marin Stuparu, Cornel Răsvanţă şi Ioan Conoloş, aflaţi în eşalonul doi al grupării, care le distribuiau dealerilor de la ultimul "nivel" - Alexandru Şutu, Laviniu Huh, Ileana Criste, Gabriel Bordaş, Ştefan Covăşdan, Dacian Dronca, Papp Emanuel, Georgiana Opre şi Marius Lungu - pentru a fi vândute către consumatori.
Sub acoperire
"Sunt persoane cercetate şi în alte cauze aflate pe rolul unităţii noastre de parchet, care au o activitate laborioasă şi continuă în timp, de vânzare de substanţe psihoactive", au transmis, miercurea trecută, printr-un comunicat de presă, procurorii DIICOT, după câteva descinderi realizate în mai multe zone ale oraşului la care au participat, pe lângă poliţiştii antidrog, şi lucrători ai Poliţiei şi ai Jandarmeriei Bihor.
Operaţiunea începuse marţi, când unul dintre traficanţii supravegheaţi, Toth Şandor (40 ani) a fost prins în flagrant vânzând cu 3.000 lei 50 pastile de ecstasy unui investigator sub acoperire, infiltrat în anturajul grupării. Apoi, anchetatorii au descins simultan la locuinţa lui Toth şi la cea a jandarmului Dan Mendea, ambii fiind reţinuţi pentru 24 de ore.
Jandarm la beci
Percheziţiile au continuat miercuri dimineaţă, când poliţiştii antidrog au scotocit alte 11 locuinţe, de unde au ridicat cantităţi însemnate de pulbere şi materie vegetală, dar şi bani - 25.489 lei, 7.330 euro, 2.720 dolari, 41.500 forinţi şi 80 lire sterline.
În total, în cele două zile au fost conduse pentru audieri la sediul DIICOT Oradea 16 persoane, 13 fiind reţinute pentru 24 de ore, iar din acestea 8 arestate preventiv pentru 30 de zile. Măsura a fost dispusă de un judecător al Tribunalului Bihor în urma unui proces început miercuri seară la ora 19.30 şi terminat a doua zi în zori, la ora 5.00.
Pe lângă plutonierul Dan Mendea, între cei trimişi în arestul Poliţiei se numără Eduard Scholler, Mihai Tamas, Ioan Conoloş, Ileana Criste, Alexandru Şutu, Bordaş Gabriel şi Toth Sandor, acesta din urmă prins în flagrantul de marţi, cu cele 50 de pastile de ecstasy.
Nu şi nu...
Reprezentanţii Inspectoratului Judeţean de Jandarmi (IJJ) Bihor spun că nu au avut niciun indiciu despre afacerile penale ale subofiţerului ori vreo bănuială că acesta ar consuma substanţe psihotrope.
"Plutonierul Dan Mendea nu a fost sancţionat disciplinar niciodată. Prin serviciile de asistenţă psihologică, atât ale unităţii, cât şi ale Ministerului Afacerilor Interne, concluziile de specialitate au confirmat că este apt pentru serviciul militar. Unitatea de jandarmi nu a fost informată privind eventuale probleme de sănătate fizică ale subofiţerului, deci nu au fost semnalate nici elemente că subofiţerul ar fi consumat substanţe cu efect psihoactiv", a transmis BIHOREANULUI Compartimentul Relaţii Publice al IJJ Bihor.
Conducerea instituţiei susţine că "în funcţie de măsurile dispuse de către organele de urmărire penală faţă de subofiţer, va lua măsurile administrative necesare", potrivit legii, Mendea fiind pus la dispoziţie până la pronunţarea unui verdict final.
A recunoscut
Cercetările sunt, însă, abia la început, anchetatorii fiind interesaţi să afle de unde provin etnobotanicele distribuite de gruparea jandarmului, dar şi cât de mare era cercul de consumatori pe care îi aproviziona cu droguri.
Inculpat pentru constituirea unui grup organizat şi efectuarea de operaţiuni cu substanţe susceptibile de a avea efecte psihoactive fără autorizaţie şi în formă continuată, jandarmul a recunoscut doar că livra etnobotanicele printr-o reţea, fără a-şi deconspira furnizorii, ci pretinzând, cu tupeu, că se aproviziona de pe site-uri de mică publicitate, căutând pe internet după "droguri legale". Ca un adevărat om al legii ce era...
DROGURI ŞI ŞPĂGI
Infractori în uniformă
Cazul jandarmului-traficant Dan Mendea vine după ce un alt angajat al MAI din Bihor a fost prins astă-toamnă cu substanţe interzise. Ajutorul şefului de post din Sîntandrei, agentul Marius Dulcă (foto), a fost ridicat în urma unei razii în clubul Luna din Rogerius, poliţiştii BCCOA găsindu-i în buzunar un plic plin cu doze de etnobotanice şi un teanc cu 5.000 lei.
La acea vreme, Dulcă a declarat BIHOREANULUI că ar fi victima unei conspiraţii, suma găsită asupra sa fiind "bani de consumaţie", nicidecum proveniţi din vânzarea de droguri, iar dozele i-ar fi fost plasate în buzunar chiar de colegii poliţişti de la BCCOA. Cazul este anchetat de procurorii DIICOT Oradea, care încă nu l-au finalizat.