Tribunalul Bihor a analizat, joi, cererile de arestare formulate de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie Oradea pe numele şefului Gărzii de Mediu Bihor, Gheorghe Raţiu, şi al subalternului său, Gabriel Varga.

Cei doi au fost reţinuţi cu o zi mai devreme de procurorii DNA, pentru 24 de ore, în cadrul unei anchete în care sunt urmăriţi penal în total 5 comisari ai Gărzii de Mediu Bihor, un inspector al Agenţiei de Protecţia Mediului Bihor şi 3 oameni de afaceri, toţi pentru fapte de corupţie.

În urma dezbaterilor, care s-au desfăşurat în şedinţă secretă, timp de mai multe ore, magistraţii Tribunalului Bihor au admis solicitarea procurorilor DNA Oradea, şi au dispus arestarea celor doi comisari de mediu pentru o perioadă de 29 de zile.

Măsura a şi fost atacată, prin recurs, de avocaţii funcţionarilor, Cristian Domocoş, în cazul lui Raţiu, şi Răzvan Doseanu, pentru Varga. "Clientul meu se declară nevinovat. A dat declaraţii complete, în care a demontat, punctual, toate acuzaţiile, susţinând că întregul dosar este fabricat, că este o răfuială politică", a explicat Doseanu.

Aşa cum a scris BIHOREANUL în premieră, ancheta de corupţie instrumentată de procurorii DNA şi ofiţerii Direcţiei Generale Anticorupţie vizează în total 5 comisari ai Gărzii de Mediu, Gheorghe Raţiu, Gabriel Varga şi Mugur Popa, sub acuzaţia de luare de mită, iar Sorin Tamaş şi Cornel Viorel Mihălceanu pentru abuz în serviciu.

În acelaşi dosar mai este anchetat un inspector din cadrul Agenţiei de Protecţia Mediului Bihor, Adina Laura Roşca, sub acuzaţia de fals intelectual, dar şi trei oameni de afaceri, pentru instigare la fals intelectual, respectiv dare de mită.

Potrivit unui comunicat al DNA, făcut public, joi, Gheorghe Raţiu este anchetat pentru 3 fapte de luare de mită, 2 cazuri de abuz în serviciu contra intereselor publice, instigare la abuz în serviciu contra intereselor publice, o faptă de instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată şi 3 fapte de fals intelectual.

În cazul lui Gabriel Varga, e vorba de 7 fapte de luare de mită, 3 fapte de abuz în serviciu contra intereselor publice şi 4 fapte de fals intelectual.

"În cursul lunii ianuarie 2012, inculpaţii Raţiu Gheorghe şi Varga Gabriel au întocmit o notă de constatare în care au fost menţionate împrejurări necorespunzătoare adevărului, respectiv că utilajele unei anumite societăţi comerciale au fost verificate şi că acestea respectă legislaţia de mediu în vigoare. Nota de constatare a fost utilizată de administratorul societăţii pentru obţinerea ultimei tranşe de plată de la Agenţia de Plăţi, Dezvoltare Rurală şi Pescuit", se specifică în document.

De asemenea, pe 23 şi 29 februarie 2012, cei doi inculpaţi au pretins diferite sume de bani, primind în total între 2.700 lei şi 3.000 lei, ca să nu dispună sancţiuni contravenţionale în cazul a 3 societăţi găsite cu abateri la legislaţia de mediu.

Pe 21 februarie 2012, la cererea unui administrator de firmă, Raţiu a instigat o persoană să redacteze şi să semneze un contract de prestări de servicii pe care respectivul administrator l-a prezentat comisarilor care efectuau un control la respectiva societate.

"Ulterior, 9 aprilie 2012, inculpatul a instigat alţi doi angajaţi din cadrul Gărzii Naţionale de Mediu - Comisariatul Judeţean Bihor să nu îşi îndeplinească obligaţiile de serviciu, respectiv să nu constate o serie de nereguli cu ocazia unui control la o societate comercială", se arată în informarea DNA.

În privinţa comisarului Gabriel Varga, procurorii DNA mai susţin că, pe 23 septembrie 2010 şi 1 martie 2012, a pretins şi primit de la administratorii a două societăţi comerciale 1.000 de lei, respectiv 20 litri de benzină, pentru a nu sancţiona contravenţional societăţile în cauză pentru abaterile constatate cu ocazia unor controale.

De asemenea, pe 5 aprilie, şi tot pentru a închide ochii la nereguli, Varga a pretins de la un alt patron bihorean 1.000 lei şi a primit 700 de lei, întocmind, în schimbul banilor, o notă de constatare care atesta împrejurări nereale.

"Ulterior, pe 11 septembrie 2012, invocând pretinse nereguli în legătură cu documentele unei alte societăţi controlate, Varga a pretins şi primit de la administratorul firmei 1.000 lei", precizează comunicatul DNA.