În ciuda vremii neprietenoase, zeci de orădeni s-au dus, sâmbătă înainte de prânz, în parcarea Lotus Retail Park să admire maşinile istorice din proprietatea pasionaţilor adunaţi în filiala Oradea a Retromobil Club România şi a unor invitaţi din alte judeţe. 

"În fiecare an organizăm Retro Parada Primăverii şi Retro Parada Toamnei. Din păcate, astăzi vremea este cam de toamnă. Ne-am adunat toţi pasionaţii de maşini istorice atestate şi neatestate din judeţul Bihor, dar şi din judeţele limitrofe. Avem participanţi care vin şi cu două, trei maşini. E un microb, iei una şi nu te mai poţi opri...", a spus Vlad Tătaru, secretarul filialei Oradea a clubului. 

Aceasta este cea de-a 10-a ediție a Retro Paradei Primăverii. Circa 60 de maşini istorice au fost înscrise pe listele clubului pentru a participa la expoziţia organizată în parcarea centrului comercial, urmată de o plimbare prin oraș.

Au fost expuse, printre altele, un Corvette din 1980, un Cadillac Fleetwood din 1978, mai multe modele ale unor mărci precum Mercedes, BMW sau Volkswagen, dar şi altele autohtone, ca Dacia sau Aro. 

Sunt foarte mulţi tineri între 18 şi 25 de ani care şi-au achiziţionat Dacii şi au încercat să şi le modifice", adaugă Vlad Tătaru.
Unul dintre ei este Darius Turla (foto), care a venit din Tulca şi a adus cu el două dintre cele 8 maşini Dacia (1310 din 1984, respectiv 1995) pe care le are acasă. Cu toate că, spune tânărul, recondiţionarea lor este dificilă din cauza pieselor care se găsesc greu, nu renunţă la pasiunea lui. "Mă bucur că ne putem întâlni cu toţii, e un prilej bun să ne dăm unul altuia câte o idee", adaugă Darius.

Una dintre maşinile care au adunat oameni în jurul lor a fost un Chevrolet 3.100 care datează din 1948 şi care a fost complet restaurată, având o interesantă nuanţă de turcoaz.

Atât copiii, cât şi cei mari au putut urca la volanul unora dintre autovehiculele expuse. "E foarte faină. Îmi place materialul şi maşina în sine e frumoasă", a spus Mihnea, de la volanul unui Cadillac Fleetwood, al orădeanului József Bodiş (foto jos)

"Eu am stat 39 de ani în America. Am cumpărat maşina nouă în 1978. În urmă cu 12 ani, după ce m-am pensionat, m-am mutat definitiv în Oradea. Maşina o ţin aşa ca o amintire din copilărie, o să am 80 de ani acum şi am îmbătrânit cu maşină cu tot", spune zâmbind bărbatul.

După ce au fost expuse în parcarea Lotus Retail, maşinile istorice au fost scoase la paradă prin mai multe zone ale Oradiei, inclusiv prin centrul oraşului, aşa cum se întâmplă la fiecare ediţie a Retroparadei Primăverii.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!