Pentru a marca împlinirea a 156 de ani de la debutul lui Mihai Eminescu în revista Familia, Muzeul Ţării Crişurilor îi invită pe pasionaţii de literatură şi istorie, miercuri, la sediul instituţiei, unde va avea loc o seară muzeală. 

Potrivit unui comunicat transmis de MŢC, la eveniment va fi expusă revista originală cu numărul 6 din 25 februarie – 9 martie 1866 (ce face parte din colecţia Muzeului Memorial "Iosif Vulcan" din Oradea), în care a debutat poetul Mihai Eminescu, cu poezia "De-aş avea". 

În cadrul evenimentului vor vorbi: scriitorul Ioan F. Pop, generalul (r) Lazăr Cârjan, cel care a donat muzeului revista, Adriana Ruge, directoarea Direcţiei Judeţene pentru Cultură Bihor şi restauratoarea Oana Băruţă.

"În anul 1865, Iosif Vulcan editează revista Familia, la Pesta, cu intenţia de a răspândi cultura şi literatura română în spaţiul transilvan. Un an mai târziu, în 1866, acesta primeşte la redacţia revistei o scrisoare însoţită de cîteva poezii, semnată de un elev «privatist», care se semnează Mihail Eminovici. Surprins în mod plăcut de poeziile tînărului de şaisprezece ani, Iosif Vulcan, care la acea vreme avea douăzeci şi cinci de ani, îi publică una dintre poezii, De-aş avea, în numărul 6, 25 februarie - 9 martie 1866, deschizîndu-i, prin acest debut, poarta literaturii române. Patronul revistei îi scrie, cu acest prilej, şi o notă de apreciere şi încurajare în subsolul paginii: «Cu bucurie deschidem coloanele foaiei noastre acestui june numai de 16 ani, care cu primele sale încercări poetice trimise nouă ne-a surprins plăcut». După cum cărturarul bihorean îi schimbă numele în Mihai Eminescu, aşa va semna poetul în continuare", au mai scris organizatorii.

Seara muzeală va avea loc miercuri, de la ora 17, la sediul Muzeului Ţării Crişurilor, de pe strada Armatei Române.

Intrarea la eveniment este liberă, participarea fiind însă condiţionată de prezentarea certificatului verde şi purtarea măştii de protecţie.