Cu prilejul Zilei Culturii Naţionale, sărbătorite anual pe 15 ianuarie, Direcţia Judeţeană pentru Cultură Bihor a anunţat demersurile făcute pentru a clasa mai multe obiecte în patrimoniul cultural naţional mobil.

Printre acestea, se numără colecţia ce cuprinde revista "Familia" în care a debutat poetul Mihai Eminescu, două cojoace de Beiuş şi regulamentul ghetoului din Oradea.

Dosare trimise

Potrivit unui comunicat transmis joi de Direcţia Judeţeană pentru Cultură Bihor, clasarea în patrimoniul cultural naţional mobil a demarat deja pentru două bunuri: coligatul (legătura) ce cuprinde numărul revistei "Familia’’, în care poetul naţional Mihai Eminescu a debutat în anul 1866 cu poezia "De-aş avea", din colecţia Muzeului Memorial Iosif Vulcan, secţie a Muzeului Ţării Crişurilor - Complex Muzeal Oradea, şi celebrul cojoc "binşenesc", aparţinând Muzeului Municipal Beiuş.

"Au fost supuse procedurii două cojoace "binşeneşti’’ care, pentru întrunirea punctajului de clasare, au necesitat lucrări de conservare şi restaurare, intervenţii realizate cu finanţarea DJC Bihor la Muzeul Naţional Astra din Sibiu. Până la îmbunătăţirea condiţiilor de depozitare şi expunere la Muzeul Municipal Beiuş, cojoacele au fost predate în regim de custodie temporară Muzeului Ţării Crişurilor unde sunt întrunite condiţiile de securitate şi păstrare la standarde europene", se arată în comunicat.

Dosarele de clasare au fost transmise în septembrie, respectiv octombrie anul trecut, către Ministerul Culturii. Ele au fost întocmite de muzeografi şi experţi de la cele două muzee deţinătoare şi acum parcurg circuitul de avizare.


Unul dintre cele două cojoace care se află în patrimoniul Muzeului din Beiuş

Mai urmează... 

DJC a colaborat cu reprezentanţii Bibliotecii Judeţene "Gheorghe Şincai" şi cu cei ai Fundației de Protejare a Monumentelor Istorice din Judeţul Bihor pentru a identifica şi alte bunuri care trebuie clasate.

Specialiştii au stabilit că se va demara procedura de restaurare şi mai apoi de clasare pentru 4 incunabule (cărţi tipărite înainte de 1500, în primii ani după introducerea tiparului): Defensorium curatorum contra eos qui privilegiatos se dicunt; Fasciculus Temporum; Liber chronicarum Secunda etas Mundi; Opera, toate aflate în Biblioteca Judeţeană.

De asemenea, va fi propusă pentru clasare o haină militară rusească, "ghimnastiorce", cu cinci piese, aflată în Sinagoga Aachvas Rein, în cadrul expoziţiei permanente dedicate Istoriei evreilor din Oradea. Haina (foto jos) a fost purtată de Tereza Mozses, ulterior un etnolog faimos, la întoarcerea din lagărul nazist.

Din aceeaşi expoziţie, vor mai fi propuse pentru clasare Regulamentul ghetoului de la Oradea  - 10 mai 1944 şi mai multe cărţi poştale de lagăr, care au făcut parte din corespondenţa deţinuţilor în lagărele de muncă forţată şi sunt păstrate în original.

Vor mai fi ocrotite trei piese de litografie, care au fost utilizate în Tipografia Sonnenfeld Oradea, dar şi mai multe bunuri expuse în Casa Darvas La Roche.

"Dosarele vor fi întocmite de experţi acreditaţi de Ministerul Culturii", a mai transmis DJC.

Vezi mai jos unul dintre incunabulele care vor fi clasate: