Locuitorii comunei Holod, beneficiari ai ajutorului de încălzire, sunt revoltați. Zeci de localnici care au fost marți să își ridice de la Primărie ajutorul de lemne de aproape 1.700 lei au protestat împotriva deciziei administrației locale de a le reține din acei bani între 300 lei și 600 lei, reprezentând amenzi și impozite neplătite.

„Este ilegal!”

„Oamenii s-au dus astăzi să își ridice ajutorul de încălzire. Din cei cam 1.700 lei cât vine pe familie, a fost om care a primit doar 900 lei. De la ghișeu i-a spus că restul se reține pentru impozitele și amenzile neplătite. A fost însă și o bătrână care a mai primit doar 400 lei în mână”, a reclamat la BIHOREANUL Răzvan Lingurar, în numele vecinilor.

Localnicii recunosc că au datorii la bugetul local, dar nu vor ca acestea să le fie trase din ajutorul primit de la stat pentru achiziția lemnelor de foc. „Vă dați seama, vin sărbătorile, pentru o familie săracă să îi rețină 800 lei e foarte mult”, a spus Lingurar.

Protestatarii vor să își primească toți banii în mână. „Este ilegal să iei din banii omului. Banii de lemne sunt una, iar amenzile sunt cu totul altceva”, a declarat Lingurar.

„Nu a luat nimeni cu de-a sila”

Contactat de BIHOREANUL, primarul de Holod, Sandu Felician Săsăran, recunoaște că administrația locală nu poate legal să rețină cu de la sine putere din banii de lemne, însă susține că de fapt beneficiarii ar fi fost de acord să cedeze o parte din sume. 

„Nu le-a luat nimeni oamenilor din bani cu de-a sila. Probabil colegii mei au încercat să îi convingă pe beneficiarii ajutorului de lemne ca, dacă au datorii la buget, să își plătească o parte din ele: «Din 17 milioane de lei vechi cât aveți de primit, lăsați și la Primărie 5 milioane în contul impozitelor neplătite»”, a susținut Săsăran.

Localnicii au datorii de 2 milioane lei

De altfel, potrivit primarului de Holod, în comună gradul de încasare este de doar 60%. Astfel, UAT-ul are de încasat de la populație impozite, taxe și amenzi de aproape 2 milioane lei.

„Încercăm să amortizăm o parte din datoriile foarte mari din astfel de «cadouri» pe care le face statul. Din cauza gradului mic de încasare, riscăm să nu primim la sfârșit de an bani de la bugetul central, în condițiile în care Primăria nu își acoperă din veniturile proprii nici măcar cheltuielile cu salariile”, a spus primarul.

Sandu Felician Săsăran a afirmat că, în lipsa unor mijloace de constrângere, mai multe primării din județ încearcă să îi convingă pe datornici să achite din restanțe atunci când își ridică banii de lemne.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!