Decesul unui subofiţer de 34 de ani aflat în autocarul Regimentului 30 Gardă Mihai Viteazul care se întorcea de la Oradea la Bucureşti, după ce vehiculul a fost lovit de o autocisternă în judeţul Alba, a provocat o reacţie politică din partea deputatului PNL Bihor Florica Cherecheş, care a participat la festivităţile ocazionate de Ziua Imnului Naţional la care defilaseră şi militarii acestei unităţi.

"A fost un spectacol măreţ şi emoţionant, care a scos la suprafaţă sentimentele de identitate naţională, prestaţia tinerilor militari fiind impecabilă. Surâsul lor în timpul defilării finale demonstra încredere şi cutezanţa bărbăţiei", a scris Cherecheş într-un comunicat de presă, adăugând, însă, că "magia zilei a fost ruptă de vestea brutală că cel de-al patrulea autocar în care se aflau militarii care ne încântaseră cu câteva ore înainte, a fost lovit de o cisternă la ieşirea din Teiuş. În acest accident a fost curmată mult prea repede viaţa plutonierului major Mihai Laurenţiu Rodiande, în vârstă de 34 de ani, soţ şi tată".

Cherecheş afirmă că "după primul impuls de adânc regret pentru această pierdere şi simpatie faţă de familia greu încercată, am fost copleşită de furie şi ciudă că nu avem decât câteva capete de autostrăzi, şi că, din vestul ţării, nu putem ajunge pe o autostradă până în capitala propriei noastre ţări".

Deputatul liberal arată că "peste 60% din drumurile naţionale şi judeţene traversează localităţile, motiv pentru care traficul nu doar că se desfăşoară anevoios, dar contribuie şi la menţinerea unui număr mare de  decese şi accidente rutiere grave".

Totuşi, spune Cherecheş, "deşi România este pe locul 2 în Europa după numărul de morţi în accidente rutiere, Guvernul continuă să ignore această problemă şi continuă să nu facă drumuri, chiar dacă există şi fonduri europene nerambursabile pentru dezvoltarea infrastructurii rutiere. La fel ca anul trecut, Guvernul nu accesează toate fondurile puse la dispoziţie în acest sens şi nu se fac investiţii, pentru ca apoi să se laude că are excedent bugetar. Banii bugetaţi pentru contribuţia proprie la proiecte de infrastructură sunt apoi folosiţi pentru tot felul de  "pomeni" care nu ajută decât pe moment un număr restrâns de beneficiari, marea majoritate a românilor continuând să sufere datorită lipsei de viziune şi de acţiune a Guvernului".

În acest context, Florica Cherecheş critică lipsa de transparenţă care caracterizează cea mai recentă rectificare bugetară, făcută la începutul săptămânii, spunând că "nu înţelegi mai nimic" din ea. "Nu îţi poţi da seama în mod clar şi specific pentru ce s-au alocat bani suplimentari, dar vezi că cei mai mulţi bani s-au tăiat de la cofinanţarea privind absorbţia fondurilor europene şi anume 1,8 miliarde lei, din care 1 miliard de lei din bugetul Ministerului Transporturilor".

"Evidentă este doar creşterea cheltuielilor de personal. Desigur, această creştere este necesară, dar ea nu este sustenabilă dacă nu sunt făcute investiţii într-un mod susţinut, atât în infrastructură, cât şi în dezvoltarea afacerilor care creează şi susţin locuri de muncă", spune deputatul liberal, care se întreabă, retoric, "de câte drame mai avem nevoie pentru a realiza că aşa nu se mai poate, că e nevoie de profesionişti în conducerea ministerelor, de oameni care să-şi facă datoria cu responsabilitate şi nu mânaţi de tot felul de interese de partid?".

În finalul demersului său, Cherecheş cere Guvernului "să dea dovadă de transparenţă şi corectitudine în ce priveşte alocarea banului public, să nu confunde bugetul României cu puşculiţa PSD", iar executivul să prezinte Parlamentului "o viziune coerentă de dezvoltare a ţării, cu accent pe dezvoltarea infrastructurii de transport".