Recent, statele Europei de Est au marcat împlinirea a 30 de ani de la căderea regimurilor comuniste. Între cei care, în toamna şi iarna anului 1989, au ieşit pe stradă pentru a scanda împotriva comunismului au fost cehoslovacii. Muzeul Ţării Crişurilor, împreună cu Centrul Ceh Bucureşti şi Ambasada Republicii Cehe în România, a vernisat, joi, o expoziţie dedicată schimbărilor din fosta Cehoslovacie.

Expoziţia cuprinde fotografii realizate începând cu toamna anului 1988, când au avut loc primele manifestaţii anticomuniste şi până în 1991, când armata sovietică şi-a retras tehnica şi militarii din Cehoslovacia. Factorul declanşator a fost marcarea, în 1988, a două decenii de la Primăvara de la Praga, respectiv de când studentul Jan Palach şi-a dat foc în semn de protest.

Căderea Zidului Berlinului pe 9 noiembrie 1989 şi protestele din toată Europa de Est, despre care cehii aflau de la radio, au declanşat proteste masive în Praga, Bratislava şi în toate oraşele ţării. Momente semnificative ale acestora au fost surprinse pe film de 15 dintre cei mai buni fotografi cehi, iar acum vizitatorii muzeului sunt invitaţi să le descopere.

Astfel, "vrem să aducem oamenii să vadă ce s-a întâmplat în Cehoslovacia, să compare evenimentele de acolo cu cele din România din 1989", a spus, în cadrul vernisajului, Aurel Chiriac, directorul complexului muzeal.

Deşi imaginile par reci, fiind în alb-negru, ele prezintă momente fierbinţi. "Regimurile comuniste au decăzut în anii '80, iar căderea lor completă a fost gestionată, situaţia scăpând uneori de sub control", a spus istoricul Gabriel Moisa. "Revoluţia" cehoslovacă nu s-a făcut cu vărsare de sânge, de aceea i se spune "de catifea". Totuşi, a arătat Moisa, a existat un "mort": "Şi acolo a fost nevoie de o scânteie, anume moartea unui student în Praga pe 17 noiembrie 1989. Dar el, de fapt, nu murise, nici nu era student, ci un locotenent al Securităţii cehoslovace".

Vizitatorii vor putea vedea şi câteva imagini cu soldaţii sovietici luând drumul Moscovei, cu tancurile urcate pe tren pentru a fi transportate către Uniunea Sovietică, dar şi cu bucuria oamenilor simpli de după căderea regimului comunist.

Expoziţia va fi deschisă până în 28 februarie.