Modernizarea termoficării din cartierul Nufărul I stă în pixul locuitorilor zonei.

Pentru că proiectul implică desfiinţarea punctelor termice de cartier şi înlocuirea cu module la nivel de scară, municipalitatea s-a trezit că are nevoie de acordul orădenilor pentru montarea acestora la intrarea în blocuri. Altfel, proiectul cade. Şi este vorba de o investiţie de 14,4 milioane de euro!

Nufărul termal

Cererea de finanţare a fost scrisă în 2010, aprobarea s-a dat în 2012, lucrările nu au început nici în 2014! Modernizarea sistemului de încălzire din Nufărul I prin trecerea de pe agent termic furnizat de societatea Termoficare pe apă geotermală extrasă din două puţuri săpate în cartier s-a împotmolit chiar înaintea organizării licitaţiei pentru stabilirea constructorului.

Varianta finală a proiectului, refăcut în 2013, prevede desfiinţarea celor şapte puncte termice de cartier şi înlocuirea lor cu module termice la nivel de scară. Cum fiecare din cele 276 de module care vor fi montate în tot atâtea scări costă circa 10.000 de euro, municipalitatea a cerut orădenilor concesionarea cu titlu gratuit a unei suprafeţe de câte doi metri pătraţi la intrarea în blocuri, pentru a avea unde să amplaseze aparatura, la adăpost de intemperii, vandali şi hoţi.

Un eventual refuz echivalează cu pierderea finanţării. Nu de alta, dar dacă ar trebui să caute amplasamente pe domeniul public şi să umble după avizarea şi construirea unor adăposturi, municipalitatea nu s-ar mai încadra nici în buget, nici în termenul de predare al lucrării. Care este iunie 2015!

Un sistem, mai multe avantaje...

03_Mircea_Malan_bihoreanul_1.jpgCum fără acordul scris al asociaţiilor Primăria nu poate face nimic, viceprimarul Mircea Mălan (foto) s-a întâlnit deja de două ori cu reprezentanţii celor 75 de asociaţii de proprietari afectate. Edilul le-a cerut administratorilor să organizeze cât mai repede şedinţe de asociaţii pentru a-i convinge pe oameni să dea în comodat Primăriei, cu titlu gratuit, doi metri pătraţi din casa scărilor pe 20 de ani. Cum termenul de execuţie ar putea fi prelungit cel mult până în decembrie 2015, licitaţia ar trebui ţinută primăvara asta. "Vrem un răspuns cât mai rapid, deoarece dacă aşteptăm două luni după o şedinţă nu terminăm lucrările nici în cinci ani", spune viceprimarul.

Mălan afirmă că proiectul are doar avantaje: municipalitatea valorifică apa geotermală de sub oraş, înlocuieşte 36 de kilometri de conducte ruginite din cartier şi scapă de punctele termice, iar consumatorii vor avea servicii mai bune fără să dea un leu de la ei: "Orădenii nu prea au de ce se opune, pentru că nu vor plăti nimic. Modulele termice vor fi achiziţionate şi montate printr-un proiect european, iar curentul electric consumat de acestea va fi suportat de Termoficare, care le va şi întreţine", spune Mălan.

Viceprimarul susţine că noul sistem va îmbunătăţi imediat calitatea serviciilor: "Prin montarea modulelor termice, consumatorii vor fi racordaţi direct la reţeaua primară. Asta înseamnă că toamna vor putea porni încălzirea când doresc, că iarna vor putea regla din scară căldura din apartamente, iar dimineaţa nu vor mai aştepta să curgă apă caldă pentru că sistemul va avea pompe de recirculare".

"Să ne ieftinească încălzirea!"

După cum era de aşteptat, cererea municipalităţii de a prelua cu titlu gratuit un loc în casa scărilor pentru aparatură s-a izbit de refuz. După ce s-au fript ani de zile cu CET-ul, care scumpeşte periodic gigacaloria şi lasă cartierul fără căldură când e iarna mai grea, orădenii nu sunt prea dispuşi la concesii. Cei mai îndrăzneţi cer inclusiv ieftinirea gigacaloriei! "Sigur că sunt de acord cu trecerea pe apă geotermală şi cu montarea unui punct termic în scară, dar Primăria să ne ieftinească încălzirea, să nu ne pună să plătim gigacaloria de parcă ar fi pe gaz", a reclamat un orădean.

Pentru locuitorii cartierului, şedinţele de asociaţii organizate pentru împuternicirea administratorilor să semneze contractele de concesiune au fost un prilej să îşi verse năduful. "Dacă Primăria vrea să ia un loc din casa scării, să plătească chirie! Eu plătesc pentru orice, de la locul de parcare până la apa de ploaie!", a protestat un locatar. În plus, orădenii se tem că montarea în scară a modulelor termice le va îngreuna accesul cu mobilă sau obiecte voluminoase, că pompele de recirculare vor face gălăgie sau chiar că în cazul unei avarii instalaţiile ar putea inunda apartamentele de la parter....

Cu munca de lămurire

În ciuda cârcotaşilor, preşedinţii de asociaţii cred că până la urmă oamenii vor da curs cererii Primăriei. Dincolo de eventualele obiecţiuni legate de amplasarea modulelor în scările de bloc înguste de la blocurile tip X sau de faptul că acestea ar putea deranja vizual sau auditiv, locuitorii cartierului nu se opun proiectului. "Vă spun drept, unde am făcut şedinţă oamenii nu prea au vrut la început, dar după ce le-am explicat că aşa nu vor mai trebui să umple o vană ca să curgă apă caldă au acceptat", povesteşte Ioan Opriş, preşedintele Asociaţiei de Proprietari Ardealul.

De aceeaşi părere este şi Cornel Caraman, de la Asociaţia Familia. "Dacă nu trebuie plătit nimic şi noul sistem va face să urce căldura şi la etajul 9, unde acum caloriferele sunt reci, oamenii sunt în principiu de acord. În schimb se tem că, intrând mai multă căldură în bloc, vor plăti mai mult", zice bărbatul.

Cei mai receptivi s-au dovedit membrii Asociaţiei Speranţa 6. "Noi am vorbit, vom completa contractul de comodat şi îl vom duce la Primărie. În sfârşit ne modernizăm, scăpăm de nenorocitele astea de puncte termice şi nu mai depindem de alţii", spune administratorul Gheorghe Vaida.

Modul în care percep orădenii investiţia se va vedea însă cu adevărat abia la strângerea de semnături. Pentru a putea concesiona amplasamentele, şefii asociaţiilor de proprietari au nevoie de acceptul a jumătate plus unu din membri. Iar majoritatea văd deocamdată jumătatea goală a paharului...


"Trecerea pe apă geotermală nu va ieftini încălzirea în cartierul Nufărul I, dar va influenţa, fie şi puţin, preţul gigacaloriei la nivelul întregului oraş"

Mircea Mălan, viceprimar


CARTIERUL TERMAL
13.500
de locuitori ai cartierului Nufărul I se vor încălzi pe bază de apă geotermală


PRINCIPIUL CEAINICULUI
Căldură din răcirea apei geotermale

Copiată după sistemele de termoficare din ţările nordice, soluţia încălzirii cartierului Nufărul I pe apă geotermală prevede valorificarea celor două puncte de extracţie din zonă şi reinjecţia apei în subsol, pentru a nu secătui zăcămintele. Lichidul scos din pământ la 74 grade Celsius va fi "stors" de căldură în două trepte prin intermediul unei staţii geotermale ce va fi construită în zona străzii Bumbacului.

În prima fază, staţia preia căldura apei geotermale, coborând-o până la 54 de grade în schimbătoare de căldură, iar în a doua fază o forţează să cedeze din energia rămasă, de la 54 până la 16 grade Celsius, prin pompe de căldură, pentru a creşte eficienţa sistemului.

Fenomenul este similar celui prin care un ceainic fierbinte se răceşte forţat prin scufundarea în apă rece, încălzind lichidul în care a fost pus. În iernile reci, căldura extrasă din apa geotermală va fi suplimentată până la 102 grade Celsius cu agent termic furnizat de Electrocentrale prin magistrala 5.

Teoretic, sistemul va funcţiona fără pierderi de apă şi căldură. Proiectul prevede înlocuirea tuturor conductelor care leagă staţia geotermală de consumatorii finali, iar prin montarea modulelor termice la nivel de scară orădenii îşi vor putea regla temperatura din calorifere după bunul plac.