Pasajul suprateran de la Piaţa 100 a fost inaugurat pe tăcute săptămâna aceasta, când a şi primit botezul traficului.

Inaugurat cu gabarit depăşit!

Premieră absolută, constructorii au permis unui transport agabaritic să traverseze pasajul pe direcţia Cluj, ocazie cu care municipalitatea a şi testat rezistenţa construcţiei.

"Pasajul a fost inaugurat la începutul aceste săptămâni de un transport agabaritic care transporta o garnitură de tramvai din direcţia Arad către Cluj-Napoca. La fel ca Oradea, Clujul a cumpărat mai multe tramvaie Astra, iar constructorul a livrat primele garnituri", a declarat primarul Florin Birta pentru BIHOREANUL.

Camionul cu platforma de transport a tramvaiului a înaintat lent pe pasajul încă în lucru, fără a mai folosi breteaua ocolitoare dinspre parcul industrial din strada Ogorului, şi a accelerat treptat pe partea de coborâre.

"Traversarea s-a petrecut fără niciun incident", a spus Birta.

Va fi deschis traficului luna aceasta!

De altfel, pasajul suprateran urmează să fie dat în folosinţă înainte de sfârşitul acestei luni.

"Pasajul a fost asfaltat integral, iar săptămâna aceasta a fost turnat şi stratul final, de uzură. În momentul de faţă se lucrează la rosturile de dilatare şi parapeţii laterali", a declarat primarul.

În paralel constructorii amenajează accesele pietonale şi ciclistice spre şi dinspre pasaj.

"Pasajul va fi dat în folosinţă, chiar dacă numai cu o bandă pe sens, în jurul datei de 20 martie, când circulaţia va fi deviată pe acesta pentru a putea fi finalizate lucrările la bretelele laterale", a spus Birta.

Lucrările se vor încheia cu trasarea marcajelor rutiere şi amenajarea sub pasaj a unei treceri de pietoni semaforizate pentru trecătorii care vor să ajungă la Piaţa 100.

Conform contractului de execuţie semnat de municipalitate cu firma Porr Construct, lucrările de construcţie a pasajului, în valoare de 30 milioane lei plus TVA, trebuie finalizate în aprilie 2021.

Constructorul a încercat să dea pasajul în folosinţă în luna decembrie, dar lucrările au fost zădărnicite de precipitaţiile abundente care au împiedicat executarea hidroizolaţiei.