O veste foarte bună a fost anunțată de specialiștii care au lucrat un studiu global de zece ani: o pastilă pentru cancerul pulmonar luată o dată pe zi reduce riscul de a muri la jumătate, scrie news.ro. Cancerul pulmonar este principala cauză de deces prin cancer în lume, provocând aproximativ 1,8 milioane de decese pe an.

Rezultatele au fost anunțate la cea mai mare conferință de cancer din lume, care a avut loc la Chicago. Studiul Adaura arată că administrarea medicamentului osimertinib, cunoscut şi sub numele de Tagrisso şi produs de AstraZeneca, după o intervenţie chirurgicală, a redus dramatic riscul de deces al pacienţilor cu 51%.

„În urmă cu treizeci de ani, nu puteam face nimic pentru aceşti pacienţi. Acum avem acest medicament puternic”, a spus dr. Roy Herbst, director adjunct al Yale Cancer Center şi autorul principal al studiului. 

Cercetarea a implicat pacienţi cu vârste cuprinse între 30 şi 86 de ani din 26 de ţări şi a analizat dacă pilula ar putea ajuta pacienţii cu cancer pulmonar fără celule mici, cea mai comună formă a bolii.

Toţi cei din studiu au avut o mutaţie a genei EGFR, mai frecventă la femei decât la bărbaţi şi la persoanele care nu au fumat niciodată sau au fumat puţin. 

Potrivit lui Herbst, acest medicament „s-a dovedit o schimbare a practicii” şi ar trebui să devină „standardul de îngrijire” pentru un sfert dintre pacienţii cu cancer pulmonar din întreaga lume cu mutaţia EGFR.

Unii pacienţi din Marea Britanie, SUA şi alte ţări au deja acces la medicament.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!