După ce săptămâna trecută au simulat examenul de Bacalaureat, elevii din ultimul an de liceu au aflat cât de pregătiţi sunt, iar pentru mulţi dintre ei vestea n-a fost una bună.

Potrivit unui comunicat transmis de Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor joi seară, în judeţ doar 42,2% din elevi au obţinut media generală peste 6. Asta înseamnă că, dacă acum ar fi dat Bacalaureatul, doar patru din zece elevi ar fi promovat. La nivel naţional, media de promovare este şi mai mică, doar 41,01%.

La examenul de limba română, 71,1% din elevii bihoreni au luat note peste 5, la limba maternă procentul urcă la 85,27%, iar la proba la alegere a profilului şi specializării 75,96% dintre candidaţi au obţinut note de trecere. Cele mai slabe rezultate s-au înregistrat la proba obligatorie a profilului, unde doar 50,57% din elevi au luat note peste 5, ceea ce înseamnă că jumătate dintre candidaţi au picat, de fapt, testul.

Purtătorul de cuvânt al IŞJ Bihor, profesorul Florin Negruţiu, a precizat, la solicitarea BIHOREANULUI, că nici un elev din judeţ nu a obţinut, la examenul simulat, media 10. În schimb, 12 elevi au luat nota 10 la examenul de limba română, unul la limba maternă, 18 la proba obligatorie şi 50 la cea la alegere.

„Reamintim că potrivit Ordinului ministrului educației nr. 3449 din 05 martie 2021 notele obținute la simulările naționale nu se trec în catalog, decât prin excepție la solicitarea scrisă a elevului. Acestea nu sunt afișate și nu sunt publice. Ele se vor comunica elevilor și se vor analiza la nivelul fiecărei clase prin discuții individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, ședințe cu părinții, precum și la nivelul consiliului profesoral, în vederea adoptării măsurilor adecvate pentru îmbunătățirea performanțelor școlare ale elevilor”, a transmis IŞJ Bihor.

În perioada următoare, şcolile care au organizat simularea Bacalaureatului au obligaţia să transmită Inspectoratului Şcolar un raport de analiză şi un plan de măsuri, cu rolul de a optimiza rezultatele elevilor.

Examenul de Bacalaureat va începe pe 28 iunie. Probele orale, de competenţe, nu se vor susţine, candidaţilor urmând să li se echivaleze rezultatele din timpul anului şcolar.

Calendar Bacalaureat 2021