La Curtea de Apel Oradea s-a desfăşurat, luni, un nou termen de judecată al procesului în care fostul ministru de Justiţie Rodica Stănoiu contestă calitatea de colaborator al Securităţii, termen la care fostul ministru nu s-a prezentat, fiind reprezentată doar de avocata sa, Doina Donuţiu.

În cadrul dezbaterilor, instanţa a luat act de rezultatul expertizei efectuate la cererea CNSAS, menită să stabilească autenticitatea notelor informative către fosta Securitate semnate cu pseudonimul Sanda şi dacă acestea aparţin fostului ministru al Justiţiei Rodica Stănoiu, care neagă că ar fi scrisul ei.

Expertiza grafologică realizată la Institutul Naţional de Expertize Criminalistice Bucureşti a constat în compararea notelor informative către fosta Securitate cu scrisul Rodicăi Stănoiu din mai multe acte întocmite de aceasta pe parcursul anilor: dosarul de la Serviciul Paşapoarte, unde fostul ministru a dat 7 declaraţii, declaraţia de avere pe care a depus-o la Senat în 2006 şi o probă de scris pe care a dat-o anul trecut în faţa Curţii de Apel Oradea.

Din cei trei grafologi care au comparat scriptele, doi au concluzionat că notele informative semnate cu pseudonimul Sanda aparţin fostului ministru al Justiţiei. Cel de-al treilea specialist al INEC a avut o singură obiecţie, în ceea ce priveşte proba de scris dată de Stănoiu în faţa instanţei, în cazul căreia a declarat că nu se poate pronunţa.

Doina Donuţiu, avocata Rodicăi Stănoiu, şi reprezentantul CNSAS, consilierul juridic Mihai Ionescu, au solicitat amânarea dezbaterilor pentru ca experţii lor asistenţi să-şi formuleze concluziile legate de raportul de expertiză al INEC, solicitare aprobată de instanţă, care a dispus ca următorul termen de judecată al procesului să aibă loc pe 9 aprilie.

După cum se ştie, Rodica Stănoiu a contestat, în anul 2007, decizia dată de CNSAS, prin care arată că aceasta ar fi făcut poliţie politică, iar procesul judecat iniţial la Curtea de Apel Bucureşti a fost strămutat la Oradea. Potrivit CNSAS, Stănoiu ar fi dat note informative, sub două nume conspirative, "Sanda" şi "Georgeta", în perioada 1983-1987. Stănoiu a demisionat din Partidul Social Democrat după ce a fost audiată prima oară de CNSAS.