Actorul orădean Richard Balint va primi premiul pentru „cel mai bun actor internaţional”, care-i va fi acordat de o revistă de teatru din Turcia, New Theatre (Yeni Tiyatro), pentru rolul său, Orgon, din spectacolul „Tartuffe”, a anunțat, joi, Teatrul Regina Maria. De asemenea, regizorul spectacolului produs de Teatrul Regina Maria, Vlad Trifaș, va fi premiat drept „cel mai bun regizor internaţional”. 

Revista de teatru New Theatre (Yeni Tiyatro) este singura publicaţie din Turcia care monitorizează evenimentele teatrale importante din ţară şi străinătate, iar la final de stagiune oferă mai multe premii, potrivit unui comunicat transmis de TRM.

"Anul acesta, evenimentul se află la cea de-a IX-a ediţie. În atenţia juriului, format din personalităţi teatrale valoroase din Turcia, a intrat şi spectacolul «Tartuffe» al Teatrului Regina Maria, iar printre câştigători se numără actorul Richard Balint (foto principală), care va primi Premiul pentru cel mai bun actor internaţional şi regizorul Vlad Trifaş (foto), căruia îi va reveni Premiul pentru cel mai bun regizor internaţional", se arată în comunicat.

Cei doi au fost remarcaţi în timpul Festivalului Internaţional al Teatrelor Balcanice "Balkan Breeze" din Bursa, Turcia, care a avut loc la finalul lunii martie, unde actorii orădeni au jucat "Tartuffe" (foto)

"Ceremonia de decernare a premiilor va avea loc luni, 13 iunie, la Centrul Cultural Caddebostan din Kadıköy", se mai arată în comunicat.

Premiera "Tartuffe" la Oradea a avut loc în 19 septembrie 2021, iar cea mai recentă reprezentaţie a fost în 22 mai la Festivalul de Teatru de la Târgu Jiu.

Spectacolul va fi reluat pe scena Teatrului orădean în curând, acest lucru urmând să fie anunţat de instituţia de cultură.

Piesa scrisă de maestrul comediei satirice franceze, Jean Baptiste Poquelin, numele de scenă Molière, spune povestea lui Orgon, un bărbat care ajunge să se întoarcă împotriva familiei şi să-şi renege fiul, doar pentru că se încrede orbeşte în Tartuffe, un impostor care se pretinde a fi un reprezentant al divinităţii.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!