După şapte ani de la desfiinţarea cărţilor de muncă şi introducerea sistemului electronic de evidenţă a salariaţilor, 7.731 de bihoreni nu şi-au ridicat nici acum aceste documente din arhiva Inspectoratului Teritorial de Muncă Bihor.

"Veniţi să le ridicaţi!"

"În evidenţele noastre avem şi acum câteva mii de cărţi de muncă. Fac un apel către deţinătorii celor 7.731 de carnete de muncă, să vină să le ridice din arhiva ITM pentru că sunt documente extrem de importante", a declarat directorul ITM Bihor, Marius Rotar, miercuri, în cadrul şedinţei Colegiului Prefectural în care a prezentat raportul de activitate al instituţiei pe anul în curs.

Deţinătorii cărţilor de muncă au nevoie de aceste documente deoarece atestă activitatea desfăşurată de salariat în domeniul privat, durata activităţii, salariul, vechimea în meserie şi specialitate, respectiv vechimea în muncă până la sfârşitul anului 2010. Prezentarea carnetului de muncă, în original, la Casa de Pensii sau la AJOFM este necesară indiferent că este necesară pentru calcularea pensiei sau stabilirea indemnizaţiei de şomaj.

Potrivit raportului în perioada 1 ianuarie 2016 – 22 octombrie 2018 ITM a eliberat 1.906 carnete de muncă din totalul de 9.637 de carnete existente în arhiva instituţiei la sfârşitul anului 2015.

Angajaţii ITM au notificat în scris 1.997 de titulari de carnete de muncă şi reprezentanţi legali ai agenţilor economici în vederea redistribuirii carnetelor de muncă foştilor sau actualilor salariaţi.

Munca la negru creşte cu 10%

În ceea ce priveşte activitatea de control, inspectorii ITM Bihor au făcut nu mai puţin de 4.000 de inspecţii în teren.

"Din cele 4.000 de controale efectuate în ultimul an, începân din ultimul trimestrul al anului 2017, am avut 2.347 de controale în domeniul relaţiilor de muncă şi 1.620 de controale pentru măsurile de sănătate şi siguranţă în muncă", a afirmat directorul Rotar.

Potrivit statisticilor ITM, dacă în primele nouă luni ale anului 2017 au fost sancţionaţi pentru muncă fără forme legale un număr de 134 de agenţi economici, în aceeaşi perioadă din 2018 au fost sancţionaţi 148 de agenţi economici numărul celor sancţionaţi cunoscând o creştere cu 10%.

Spre exemplu, numai în ultimul trimestru din 2018 s-au efectuat 489 de controale pentru combaterea muncii la negru în urma cărora au fost identificate 524 de angajaţi fără acte iar 51 de angajatori au fost amendaţi cu circa 1,6 milioane lei.

Anul acesta au fost depistaţi doi angajatori bihoreni cu recidivă în munca fără forme legale.