Lovitură de teatru la PSD Bihor. Proaspăt anunţat candidat la Primăria Oradea, Ionel Ghib, patron al companiei de transport Lancetti, s-a retras din cursă dinainte de a se prezenta publicului.

Printr-un comunicat transmis presei luni după amiază, Ghib susţine că se retrage din cursă pe motiv că este… atacat. "Vreau să menţionez că motivele retragerii mele sunt de natură personală. Cred cu tărie că un bărbat îşi duce luptele faţă în faţă cu adversarul, nu atacând în mod mârşav, prin interpuşi anonimi, familia contracandidatului. Aceste lucruri m-au determinat să reconsider în mod serios implicarea mea în viaţa politică. Între siguranţa şi stabilitatea familiei şi cariera politică nu voi ezita niciodată să aleg familia şi valorile ei", a transmis Ghib.

Fără să spună concret la ce se referă, acesta a mai transmis că a ajuns la concluzia că participarea la alegerile locale i-ar putea afecta imaginea ca om de afaceri, "dar mai ales ar putea influenţa negativ viaţa familiei mele". Ghib a mulţumit colegilor săi din PSD "care mi-au acordat încredere" şi a precizat că rămâne fidel cauzei social democrate şi că îl va susţine "necondiţionat pe viitorul candidat al PSD" la Primăria Oradea.

Doborât de... comentarii

Contactat de BIHOREANUL şi întrebat la ce se referă, concret, în comunicat, Ionel Ghib a precizat că motivul demisiei îl reprezintă... comentariile apărute la un articol pe un site de ştiri local, care i-ar fi insultat soţia.

"Mă refer la comentariile care s-au afişat pe Bihon.ro. Spun acolo lucruri foarte urâte, le-am printat şi cel mai probabil vom ajunge în instanţă. E atac la persoană. Adică, cred că şi dumneavoastră prin "uşuratică" nu înţelegeţi gospodină. Iar eu nu am nevoie să îmi terfelesc familia", a spus Ghib.

Motivul ridică, totuşi, serioase semne de întrebare privind modul în care a fost desemnat Ghib şi cu privire la calitatea acestuia de om politic. Întrebat ce se va întâmpla cu cariera sa politică, acesta a spus că "probabil în 2020 o să fiu un om mai pregătit, mai hotărât şi mai bătătorit pe drumul ăsta".

Zvonuri despre demisia lui Ghib au circulat încă de vineri, însă nimeni din PSD nu a confirmat informaţia până luni.

Alt candidat la rând

Chestionat de BIHOREANUL, preşedintele PSD Bihor, Ioan Mang, a confirmat că motivul retragerii lui Ghib sunt comentariile online, lăsând să se înţeleagă că afaceristul încă nu este călit.

"Au fost nişte comentarii la adresa membrilor de familie, îi atacau soţia pe site-ul Bihon. A cerut să fie şterse, s-au şters, dar din păcate din memoria familiei nu se pot şterge. (...) Domnul Ghib nu a fost hârşâit mult timp în politică, spre dezavantajul dumnealui, şi nu este obişnuit să îndure chestii de genul acesta. Eu deja nici nu mai citesc când sunt făcut Xerox şi în alte feluri", a spus el.

Întrebat ce se va întâmpla pe viitor, Mang a precizat că "organizaţia municipală se va aduna şi va decide un alt candidat". "Eu voi asista doar la şedinţă şi sper că în două zile maxim să vă chemăm la o conferinţă de presă să vă prezentăm noul candidat", a spus preşedintele PSD Bihor.

Ioan Mang a refuzat să nominalizeze, însă, un favorit. Motivul? "Nu vreau să spună după aceea că i-am influenţat". 

Candidat neconfirmat

Ghib a fost anunţat drept candidat al PSD la Primăria Oradea în urmă cu nicio săptămână, pe 29 martie, liderul PSD Bihor declarând atunci că "potrivit rezultatelor sondajului de opinie efectuat la comanda partidului, Ionel Ghib este candidatul care va pune capăt modului arogant şi discreţionar de conducere a oraşului practicat de actualul primar".

Totuşi, PSD Bihor nu a făcut publice şi rezultatele sondajului care i-a avut în prim-plan pe şapte posibili candidaţi: prefectul Claudiu Pop, consilierul local Adelina Coste, directorii de deconcentrare Békési Csaba şi Felix Cozma, prorectorul Universităţii din Oradea Ioan Gheorghe Ţara şi oamenii de afaceri Ionel Ghib, respectiv Eduard Debelka.

Deşi jurnaliştii se aşteptau să primească mai multe informaţii pe această temă, şi chiar să îl cunoască pe candidatul Ionel Ghib, dat fiind că tot ce se ştia despre el este că patronează firma de transport Lancetti, în conferinţa de presă de vineri a partidului PSD-iştii s-au lăudat cu alianţele făcute la Ştei, cu ALDE şi UNPR.