Concursul pentru postul de manager al Spitalului Clinic Judeţean Oradea - la care şi-au depus candidaturile interimarul numit de primarul Ilie Bolojan, Gavril Grebenişan, precum şi fiul ministrului Sănătăţii, Ritli Ladislau Csongor - s-a încheiat cu patru zile mai devreme faţă de data programată.

Surprinzător, interimarul Grebenişan s-a retras din concurs luni dimineaţă, la ora 8.00, cu două ore înaintea începerii primei probe, care consta în evaluarea printr-un test grilă a celor doi candidaţi. Ca atare, Ritli jr. a rămas singur în cursă, urmând să susţină doar el testul-grilă.

Graba comisiei de concurs de a-l urca pe fiul ministrului la şefia Spitalului Judeţean a fost, însă, incredibilă. Astfel, deşi a doua etapă a concursului - adică susţinerea proiectului de management - trebuia să aibă loc miercuri, iar cea de-a treia şi ultima - joi, viceprimarul Gheorghe Carp (preşedintele comisiei), împreună cu reprezentanţii Ministerului Sănătăţii (Adrian Cocoş) şi Facultăţii de Medicină (dr. Ciprian Brisc) l-au "examinat" pe Ritli jr. "în doi timpi şi trei mişcări" şi la celelalte două probe.

Viteza cu care fiul ministrului a promovat concursul este fără precedent, deoarece conform anunţului de concurs acesta trebuia să aibă loc pe durata a patru zile, iar la finele fiecărei probe trebuia publicat rezultatul şi aşteptate eventualele contestaţii.

Acest detaliu nu a mai contat, astfel încât luni, la ora 14:00, Ritli jr. a fost declarat câştigător chiar pe site-ul Spitalului Judeţean.

Un calcul simplu arată că testul-grilă din legislaţie (la care fiul ministrului a fost notat cu nota 9.20), corectarea lucrării, susţinerea proiectului de management (notat cu 10 curat) şi interviul final (şi el apreciat la maxim, cu nota 10) au durat mai puţin decât un examen de admitere la liceu.

Contactat de BIHOREANUL pentru a explica iuţeala concursului, preşedintele Comisiei de concurs, Gheorghe Carp, a declarat că ea s-a datorat împrejurărilor. "Dacă celălalt candidat (n.r. - Grebenişan) s-a retras, membrii comisiei au decis să organizeze toate trei probele într-o singură zi. Şi aşa nu mai are cine să conteste rezultatele...", a spus viceprimarul.

Concursul desfăşurat pentru postul de manager al Spitalului Judeţean este primul din ultimii 20 de ani la care toate cele trei probe s-au desfăşurat, contrar anunţului iniţial, într-o singură zi, şi singurul al cărui câştigător a fost anunţat fără îndeplinirea minimei formalităţi de a se aştepta depunerea unei eventuale contestaţii.