În viitor, turiștii care intră într-o arie protejată de pe teritoriul României ar putea fi avertizați direct pe telefoanele mobile despre faptul că se află într-o zonă ocrotită și informați cu privire la regulile pe care trebuie să le respecte.

Ideea aparține Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate, care acum caută și sursa de finanțare pentru acest proiect.

Vasile Carnariu„Lucrăm la un proiect ambițios, de IT. Atunci când intră turistul într-o arie naturală protejată, atât timp cât noi avem bine delimitate limitele lor, să fie avertizat printr-un mesaj pe telefonul mobil că se află în aria naturală numărul... , cu următoarele limite... , cu informații succinte”, a declarat președintele ANANP, Vasile Carnariu (foto), în timpul unei vizite de lucru făcute luni în Bihor.

Potrivit acestuia, turiștii ar urma să primească mesajul sau notificarea pe telefon, indiferent că este unul de tip Android sau care folosește alte sisteme. Odată cu informarea că sunt pe teritoriul unei arii protejate, turiștii ar urma să afle și ce nu au voie să facă acolo.

ANANP nu a stabilit încă sub ce formă ar funcționa aplicația și nu are încă nici sursă de finanțare identificată. Potrivit lui Carnariu, o soluție ar putea fi în următorul exercițiu financiar european, care va începe în 2024.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!