Poliţia Bihor a făcut publice, marți seara, o serie de amănunte despre rețeaua de bihoreni care înscenau accidente rutiere pentru a obține bani de la firmele de asigurări. În urma celor 24 de percheziţii desfăşurate, în aceeași zi, în judeţ, anchetatorii au confiscat 17.500 de euro și 74.200 de lei, iar 13 persoane au fost reţinute. 

Acţiunea de marţi privește o grupare de 30 de persoane anchetate, după caz, pentru înșelăciune, înșelăciune privind asigurările, fals material în înscrisuri oficiale, fals informatic și fals în declarații.

Acuzațiile formulate privesc un mecanism de fraudare a societăților de asigurări, prin înscenarea unor evenimente rutiere, descoperit şi "descâlcit" de poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice Bihor, sub supravegherea unui procuror de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea.

Schema cu asigurarea

Conform unui comunicat transmis de comisarul-șef Alina Fărcuța, purtătorul de cuvânt al IPJ Bihor, gruparea era coordonată de un orădean în vârstă de 40 ani, alături de cinci persoane din familia şi anturajul său, care "ar fi produs, în mod intenționat și repetat, evenimente rutiere, în scopul obținerii de despăgubiri de la asiguratori".

În total, potrivit comunicatului, anchetatorii au descoperit 21 de astfel de evenimente rutiere produse în mod intenţionat, în care ar fi fost tamponate mai multe autoturisme de lux, asigurate Casco sau RCA, cu autoturisme vechi, cu valoare scăzută de achiziție, asigurate RCA. 

Majoritatea acestor autoturisme se aflau, în fapt, în deținerea orădeanului de 40 ani sau a persoanelor din anturajul acestuia, iar scopul tamponărilor regizate era de a obține sumele asigurate de la societățile de asigurări, zic anchetatorii.

Concret, maşinile de lux lovite erau duse la service-uri auto agreate, unde piesele avariate erau înlocuite cu altele second-hand, mult mai ieftine decât piesele noi, originale. În documente, însă, "asiguratorul stabilea valoarea despăgubirii în funcție de prețurile pentru piese, materiale și manoperă necesare reparației, prevăzute în sistemele pentru evaluarea daunelor auto și cataloagele pentru piese de schimb", scrie în comunicat.

Diferenţa de bani era, apoi, însuşită, de orădean şi cele 5 persoane din familia şi anturajul său, ceilalţi 24 de bihoreni, folosiţi strict pentru înscenarea respectivelor evenimente rutiere, fiind recompensaţi cu sume derizorii. Poliţiştii au estimat paguba provocată firmelor de asigurări la 657.895 lei, prejudiciul total urmând a fi stabilit pe parcursul cercetărilor.

„Recoltă” bogată

Cert e că, în urma celor 24 de percheziţii domiciliare derulate marţi în Oradea, Marghita, Tăuteu, Biharia, Abrămuţ, Gepiu, Sântandrei şi Nojorid, poliţiştii au ridicat 17.500 de euro, 74.200 de lei, 12 telefoane mobile, 4 laptopuri, contracte de vânzare - cumpărare, facturi, taloane auto și alte documente.

De asemenea, 25 de persoane au fost conduse la sediul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor, în timp ce alţi 5 bihoreni, pe numele cărora existau mandate de aducere, vor fi audiaţi ulterior, căci nu au fost găsiţi la domiciliu, fiind plecaţi din ţară.

În finalul audierilor, care s-au întins până marţi seara, polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Bihor au dispus reţinerea pentru 24 de ore a 13 persoane: cei 6 beneficiari principali ai afacerii şi 7 dintre bihorenii care înscenau accidentele rutiere. "Aceste persoane vor fi prezentate la Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea, în vederea dispunerii de măsuri legale", se mai arată în comunicatul Poliţiei Bihor. 

Ancheta în caz beneficiază de suportul de specialitate al Unității Teritoriale de Analiză a Informațiilor Oradea și al Brigăzii Operațiuni Speciale Oradea, iar la activităţi au contribuit şi poliţiştii de la Serviciul de Investigații Criminale, de la Serviciul de Ordine Publică, polițiștii Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase, cei ai Serviciului Criminalistic, de la Poliția Municipiului Oradea și de la Poliția Municipiului Marghita, alături de luptătorii Serviciului pentru Acțiuni Speciale din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor.

(sursa video: IPJ Bihor)

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!