Pasionaţii de robotică s-au adunat vineri sub cupola centrului comercial ERA Park Oradea, unde este organizată cea de-a 10-a ediţie a concursului internaţional "Robotics Championship".

Competiţia organizată de studenţii şi profesorii de la Departamentul de Robotică şi Mecatronică al Facultăţii de Inginerie Managerială şi Tehnologică din cadrul Universităţii din Oradea, a strâns 165 de participanţi, adunaţi în 57 de echipe venite nu doar din Oradea, ci şi din oraşe precum Cluj, Constanţa, Suceava, Iaşi, Bucureşti, Medgidia sau Copşa Mică.

La fel ca în ceilalţi ani, participanţii, majoritatea elevii sau studenţii, au trebuit să îşi pregătească propriii roboţi care să facă faţă probelor pregătite de organizatori.

Prima zi a competiţiei a fost una plină pentru concurenţi. După festivitatea de deschidere, care a avut loc în jurul orei 10, concurenţii s-au întrecut în rapiditate, la probele de Line Follower. 

Chiar dacă nu toţi roboţii au făcut faţă întrecerii, unii abătându-se de la traseu, au existat echipe care au impresionat prin rapiditatea şi precizia roboţeilor, deloc ieftini.

"Avem un prototip nou de robot care este mult mai performant decât era înainte, dar şi mai scump, costă cam 1000 de euro un exemplar. Nu ne aşteptam să meargă aşa bine din prima, dar am scos performanţe chiar foarte bine. Am avut 12 secunde şi 43 de milisecunde", a spus Cătălin Mociar, membrul echipei SQRT Oradea.

Alte probe aşteptate au fost cele de Free Style, unde au fost prezentate aplicaţii din robotică, invenţii şi creaţii proprii, în faţa unei comisii specializate şi cea de Mini Summo, pentru roboţii de talie mică.

Pentru cea de-a doua zi a evenimentului, organizatorii au pregătit şi alte probe, precum Humanoid Challenge, unde roboţii vor trebui să urce pe scări, sau Line Follower Turbo, în care la un moment dat, pe traseu, roboţii ajung să circule, cu faţa în jos, pe un tavan improvizat al circuitului.

Concursul se va încheia sâmbătă, zi în care vor mai avea loc încă opt probe, dar şi festivitatea de premiere, programată la ora 19.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!