Să îi spună Piaţa Rogerius şi pe ungureşte! PPMT a organizat miercuri, de la ora 14, un flashmob pentru inscripţionarea pieţei Rogerius şi în limba maghiară.

Nouă tineri, coordonaţi de Zatyko Gyula, candidatul PPMT la funcţia de primar al Oradiei, au ţinut panouri de carton cu literele care formează denumirea "Rogeriuszi Piac" la intrarea în centrul de afaceri cu produse agroalimentare.

Acţiunea a fost organizată în semn de protest faţă de faptul că municipalitatea a respins trei cereri succesive ale PPMT cu privire la inscripţionarea pieţei şi în limba maghiară.

"Acţiunea a fost una de protest şi a fost organizată pentru că în ultimele luni am depus trei cereri ca denumirea Pieţei Rogerius să fie pusă şi în limba maghiară. La prima cerere n-am primit niciun răspuns, la a doua a primit un răspuns negativ, deşi toate legile permite acest lucru, iar la a treia, depusă pe 7 aprilie, tocmai a expirat termenul de răspuns de 30 de zile şi nu am primit nicio soluţie", a declarat Csomortanyi Istvan, liderul PPMT Bihor.

Potrivit lui Csomortanyi, scopul flashmob-ului de miercuri a fost "să le aducă aminte celor de la Primărie că această doleanţă de inscripţionare bilingvă există în continuare".

Acţiunea, desfăşurată în prezenţa reprezentanţilor Poliţiei, a durat mai puţin de trei minute, după care tinerii şi-au strâns panourile şi au plecat.

Protestul de miercuri va fi urmat vineri seară de o acţiune similară, care va avea loc în faţa Primăriei. Va fi cel de-al doilea protest organizat în ultima lună de PPMT în faţa palatului administrativ al oraşului după ce pe 7 aprilie a montat pe clădire o plăcuţă cu denumirea "Szent Laszlo Ter". La acea dată Csomortanyi a fost amendat de poliţia locală cu 1.000 lei pe considerentul că a adus modificări neautorizate unei clădiri monument.