Csomortanyi Istvan, președintele PPMT, explică rezultatul lamentabil la Bacalaureat al elevilor maghiari prin imposibilitatea de a trece examenul la limba română. El propune ca elevii maghiari din România să învețe româna ca pe o limbă străină.

De aici au început românii verzi să se inflameze. Cum adică, maghiarii mănâncă pâine din această țară și pentru ei româna trebuie tratată ca o limbă străină? De parcă ar fi o legătură între pâine și limbă! De parcă maghiarii nu-și cumpără pâinea pe banii lor, din munca lor.

Adevărul e că de data asta Csomortanyi are perfectă dreptate. Poți să te naști în România, dar dacă limba ta maternă e maghiara, pentru tine româna va fi mereu o limbă străină. Și pe care ai putea să o înveți perfect sau doar la un nivel minimal, dar asta depinde de fiecare.

Imaginați-vă că o familie de români, ca alte milioane, pleacă în Italia. Copilul lor, deși trăiește în Italia, va trebui să învețe limba țării de adopție ca pe o limbă străină. Ce-i așa de anormal în asta?

Dacă într-adevăr vrem ca toți copiii maghiari să vorbească o română funcțională, ar avea nevoie de manuale adaptate. Ca să te poți integra în societate, ca medic, IT-ist, instalator sau șofer nu ai nevoie de Neamul Șoimăreștilor sau de poeziile lui Vlahuță.

Apoi, chiar ne lipsește curajul să recunoaştem că nu doar maghiarii, ci și elevii români ar avea nevoie de alte manuale? Dacă elevii din Harghita mai au o scuză că nu știu românește, că nu prea aud această limbă în jurul lor, ce ne facem cu prostovanii ajunși până la cel mai înalt nivel în administrație, români get-beget, care au probleme grave cu româna? Tot ungurii sunt de vină?