După teribilul cutremur de 7,8 grade pe scara Richter din Turcia, urmat și de replici devastatoare, România a trimis luni în ajutor echipe de căutare-salvare și echipe medicale, cu tehnica necesară și însoțite de câțiva câini antrenați pentru misiuni de căutare persoane.

Inițial, au decolat două aeronave militare cu salvatori (C-27J Spartan și C-130 Hercules ale Forțelor Aeriene Române), iar ulterior o a treia cu echipamentele necesare, potrivit șefului DSU, dr. Raed Arafat, citat de Digi24.ro. 

„Astăzi, 6 februarie a.c, pompierii salvatori români au răspuns rapid solicitării de sprijin venite din partea autorităților turce, puternic afectate de seriile de cutremure produse în ultimele ore pe teritoriul acestora. În baza solicitării de asistență internațională formulată de guvernul Republicii Turcia prin Mecanismul European de Protecție Civilă, aproape 60 salvatori, cu tehnică specializată aferentă au plecat astăzi din București, în scopul sprijinirii omologilor turci”, se arată într-un mesaj publicat pe pagina de Facebook a Departamentului pentru Situații de Urgență.

Inquam Photos / George Călin

Concret, aeronavele au decolat de la Baza 90 Transport Aerian Otopeni cu o echipă specializată de căutare-salvare RO-USAR a IGSU, alături de 2 câini antrenați, o echipă medicală din cadrul UPU-SMURD București (parte integrantă a INSARAG), ofițeri de legătură din cadrul DSU, dar și o echipă din cadrul Clubului Câinilor Utilitari, alături de 2 câini, antrenați pe specificul acestei misiuni de căutare și salvare a victimelor.

La plecarea în misiune a salvatorilor români au participat și dr. Raed Arafat, precum și ministrul afacerilor interne, Lucian Bode.

Luni seara, bilanțul total al morților în Turcia în urma cutremurelor era de peste 1.500, potrivit vicepreşedintelui Turciei, Fuat Oktay. Aproape 10.000 de persoane au fost rănite. Cutremurul a afectat și Siria, producând victime și în această țară.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!