Guvernul a aprobat, joi, noul Cod Silvic al României, menit să combată exploatarea forestieră ilegală și să îmbunătățească gestionarea pădurilor.

Conform noii legi, tăierile rase sunt interzise în toate siturile Natura 2000 și în toate parcurile naturale din țară, până acum fiind interzise doar în parcurile naționale, a anunțat Ministerul Mediului.

Codul Silvic mai prevede de-acum suspendarea dreptului de acces în sistemul informatic SUMAL 2 celor care nu respectă legea. În plus, permite statului să îşi asume împădurirea terenurilor care au fost despădurite şi abandonate de proprietar.

De asemenea, noul Cod Silvic dă dreptul proprietarului de pădure, fie el stat sau privat, la soluții alternative de pază: de la structuri specializate, la pază organizată în regim propriu și în baza unui regulament, cu precizarea că paza pădurii este obligatorie prin lege.

Legea mai introduce un concept nou, „insulele de îmbătrânire”, prin care suprafețele de pădure de minimum 0,1 ha, cu mare rol în menținerea biodiversității, vor fi protejate de tăieri.

Codul Silvic reglementează și accesul pe jos sau cu bicicleta pe terenurile din Fondul Forestier Național. Potrivit documentului, „accesul persoanelor, pedestru sau cu bicicleta, pe terenurile din FFN este liber și se realizează pe propria răspundere a acestora, fără a se produce prejudicii, cu înștiințarea administratorului sau proprietarului, după caz”. Accesul poate fi restricționat în pădurile situate în arii naturale protejate.

Potecile şi traseele pentru plimbare, alergare, turism ecvestru şi biciclete pot fi realizate numai din pământ, lemn şi pietriş. Lucrările nu necesită autorizație de construcție, iar pentru amenajarea lor pot fi tăiați cel mult 5 arbori pe hectar.

Codul Silvic mai prevede că evenimentele sportive, recreative, utilitare sau turistice pot fi organizate doar în afara ariilor naturale protejate și numai cu acordul administratorului.

Totodată, legea obligă proprietarii de păduri să asigure condiții pentru regenerarea pădurii și evitarea degradării ei.

„Astăzi, de ziua internațională a pădurii, iată că Guvernul României a aprobat proiectul de lege care reglementează noul Cod Silvic al României. Noul Cod Silvic este o lege mult aşteptată, primul cod după 2008, adoptat în conformitate cu prevederile Strategiei Naţionale pentru Păduri 2030, pe care am aprobat-o în Guvern în anul 2022. Atât strategia, cât şi codul în sine, au fost finanţate prin PNRR şi reprezintă jaloane pe care statul român şi le-a asumat. Este un cod silvic echilibrat, care s-a născut în urma unui dialog extins, serios și bine argumentat cu toți actorii din domeniul silvic. Am solicitat premierului o procedură de urgență pe care o vom propune Parlamentului României. Acest act normativ ține cont de nevoile de dezvoltare ale țării, răspunde așteptărilor pe care societatea le are de la păduri și asigură implementarea ultimelor progrese tehnologice în domeniu”, a subliniat ministrul Mircea Fechet, în briefingul de presă la finalul ședinței de guvern.

Consorțiul care a lucrat la elaborarea acestui act normativ a fost format din specialiști ai Universității Transilvania din Brașov, ai Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava și ai Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură „Marin Drăcea”.

Citește noul Cod Silvic aprobat de Guvern:

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!