Niciodată nu am avut mai pregnant convingerea că România e o fostă ţară transformată de guvernanţi într-o feudă decât sâmbăta trecută, când am asistat, ca reporter, la reuniunea Asociaţiei Prefecţilor şi Subprefecţilor din România, desfăşurată în Băile Felix.

Ajuns la hotelul care găzduia evenimentul, în parcare mi-a atras atenţia o imagine care trebuia să ducă, dacă România ar fi fost o ţară civilizată, la demisia a cel puţin trei persoane: a premierului Emil Boc însuşi, a ministrului Traian Igaş şi a prefectului de Constanţa.

Acesta din urmă găsise de cuviinţă să apară la întrunire cu maşina de serviciu (nu săriţi încă, nu asta-i problema!) personalizată cu propriul nume! Pe persoană fizică, cum ar veni. Pe Touaregul de 40.000 de euro cu care venise satrapul Constanţei era inscripţionată, pe portierele laterale din faţă, stema României, cu explicaţia: "Guvernul României - Instituţia Prefectului Constanţa", iar pe portierele din spate avea scris cu litere albe, la fel de mari, "Claudiu-Iorga Palaz" (numele ghiolbanului ce ocupă funcţia de prefect la malul mării), având dedesubt lozinca "Prefect pentru tine!".

Faptul că un prefect a ajuns să-şi scrie numele pe maşina de serviciu, înmatriculată pe Ministerul Administraţiei şi Internelor, arată cât de mult a încăput un judeţ, o ţară, pe mâinile - hai să nu zic mafioţi - unor derbedei cu cravăţi şi funcţii.

Nu pot să-mi închipui decât că demnitarul constănţean fie vrea să-şi facă propagandă pe bani publici (maşina de serviciu nefiindu-i făcută cadou nici de taică-său, nici de nevastă şi în mod sigur nici de amantă), fie vrea să-şi croiască drum liber pe şosele, cu viteză peste limita maximă admisă.

Veţi spune că e un caz singular, dar nu-i deloc aşa, fiindcă nesimţirea prefectului constănţean e dublată de a premierului. L-am întrebat pe acesta ce părere are despre faptul că subalternii săi îşi marchează teritoriul atât de netrebnic, iar săracul şi cinstitul Boc a răspuns cu ţâfnă: "Întrebaţi-l pe prefect, ce treabă am eu cu maşina lui?". După care a a demarat în trombă în propria-i limuzină prim-ministerială. Altfel spus, ce treabă are el cu ăla care îl reprezintă într-un judeţ şi, mai ales, cu maşina "lui", nu a "poporului"!

Practic de mulţi ani meseria asta, m-am lovit pe rând de cinismul bolşevic iliescian, de fanfaronada bleagă a lui Constantinescu, de aroganţa unui Năstase şi muţenia unui Tăriceanu, dar aşa nesimţire ca la premierul de acum şi la oamenii săi n-am mai văzut.

E semn că nu mai avem a ne aştepta la nimic de la asemenea "demnitari" şi de a nu ne mai pune în ei nicio speranţă, nici pentru prezent, nici pentru viitor. De la înălţimea sa de Ştefan cel Mare (linguşitorii din PDL chiar l-au comparat cu voievodul moldav), Boc ne lămureşte încă o dată: România nu e a noastră, nici a urmaşilor noştri, ci a lor şi a urmaşilor urmaşilor lor!