Membru în aşa-numita Comisie Specială Iordache, prin care coaliţia PSD-ALDE-UDMRa modificat fulgerător legile Justiţiei la finele anului trecut şi care se pregăteşte acum să modifice şi Codul penal şi cel de procedură penală, deputatul liberal Ioan Cupşa atenţionează, după ce joi a asistat la întâlnirea cu cei trei raportori ai GRECO (Grupul European de Luptă împotriva Corupţiei) sosiţi la Bucureşti, că România riscă să devină prima ţară sancţionată de acest organism, din cauza neîndeplinirii obligaţiilor privind standardele de integritate şi de combatere a corupţiei.

“România se confruntă cu riscul de a fi prima ţară căreia i se aplică un statut (n.r. – set de reguli şi sancţiuni) care de 20 de ani, de la înfiinţarea GRECO (n.r. – în 1998), n-a mai fost aplicat nimănui”, spune parlamentarul bihorean.

“România, în incendiu”

Într-o conferinţă de presă susţinută vineri la sediul PNL Bihor, deputatul, de profesie jurist, a afirmat că “ţara arde, e criză după criză”, după ce coaliţia PSD-ALDE-UDMR a modificat aşa-numitele legi ale Justiţiei – Legile 303/2004, 304/2004 şi 317/2004 la finele anului trecut.

Cupşa a relatat că joi, la sediul Parlamentului, a avut loc o întâlnire între cei trei raportori GRECO şi conducerea Comisiei Iordache, subiectul discuţiei fiind aceste modificări din cauza cărora “România riscă o măsură extremă, de a fi declarată neconformă cu standardele de integritate şi anticorupţie ale GRECO şi ale Consiliului Europei”.

Deputatul PNL a relatat că reprezentanţii PSD-ALDE-UDMR din Comisia Iordache au susţinut în faţa raportorilor GRECO că dezbaterea modificărilor aduse legilor Justiţiei “a fost transparentă şi fructuoasă” şi că modificările au fost aprobate de magistraţi.

“În afara lumii civilizate”

“Cei din faţa noastră (n.r. – raportorii) ne-au spus că transparenţa nu înseamnă doar să fie camera TV în comisie, ci participarea la decizie a factorilor implicaţi, a asociaţiilor profesionale ale magistraţilor, comunicarea actelor premergătoare iniţiativelor. De asemenea, au mai spus că, subliniez, pare că modificările slăbesc independenţa Justiţiei”, a povestit Cupşa.

Acesta a explicat că urmează “o vizită la cel mai înalt nivel (n.r. – preşedintele GRECO) în România, definitivarea raportului şi supunerea lui la vot în Adunarea Generală a Consiliului Europei. Sper să nu ne plaseze (n.r. – raportul) în afara lumii civilizate, să nu declare România ca neconformă”, a zis Cupşa, deeoarece acest lucru ar însemna un pas mare al României în afara Uniunii Europene.

Revocarea lui Kovesi, un “incendiu”

Deputatul liberal a afirmat că “celălalt incendiu”, izbucnit chiar în ziua prezenţei la Bucureşti a raportorilor GRECO, este cererea de revocare a şefei DNA făcută de ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, ceea ce “este un atac nu doar la adresa DNA, ci împotriva întregului system judiciar, a întregii Justiţii din România”.

Cupşa a afirmat că “în spatele cărţii de vizită” a lui Tudorel Toader “se află ayatolahii Dragnea şi Tăriceanu”, cei care orchestrează toate “demersurile toxice” împotriva Justiţiei.

Şi despre propunerea lui Toader deputatul a afirmat că “va produce efecte severe, atât interne, cât şi internaţionale”, comentând că “dacă acestea, Doamne fereşte, s-ar produce, efectele ar fi şi mai intense”. “Mesajul (n.r. – dat de Toader) ar influenţa cetăţenii, care s-ar întreba de ce ei ar mai trebui să respecte legea”, dar şi pe magistraţi “care vor percepe că “ne-au învins”, că “o să-i condamnăm (n.r. – pe corupţi) doar atunci când o să vrea ei”, vor fi timoraţi, iar calitatea actului de justiţie va fi afectată negative.

În plan internaţional, a spus Cupşa, “partenerii noştri vor spune “asta e, atâta pot” (n.r. – românii), iar neprietenii noştri vor spune cu satisfacţie că suntem nişte prăpădiţi”.

Iohannis va da cu pas

Despre pretinsul raport pe care ministrul şi-a întemeiat cererea de revocare a Laurei Codruţei Kovesi deputatul PNL a afirmat că nu are nicio bază juridică. “Poliloghia domnului ministru eu aş fi preferat să fie înlocuită de o abordare fermă, clară, neechivocă şi mai ales motivate cu trimitere direct la lege, pentru că legitimitatea unei asemenea cereri de revocare trebuie dată de lege, nu de voinţa unui ministru vremelnic”.

Cupşa şi-a exprimat opinia că, în realitate, Tudorel Toader a citit un text primit în ultima clipă, acesta fiind atât motivul pentru care n-a dorit să fie filmat, cât şi pentru care nu a fost publicat pe site-ul Ministerului Justiţiei.

De asemenea, parlamentarul a opinat că preşedintele Klaus Iohannis nu va da curs cererii, iar dacă PSD-ALDE-UDMR vor decide suspendarea sa, PNL va lua „cele mai bune decizii astfel încât intervenţiile noastre să fie cât mai eficiente” în vederea Referendumului de demitere.

Cupşa a subliniat, însă, că atacurile la adresa Justiţiei nu vor înceta. „Trebuie să fim foarte atenţi, se pare că (n.r. – cei de la putere) nu se mai opresc. (...) România, în afară de faptul că nu are prea mulţi prieteni, riscă să-i piardă şi pe cei pe care îi mai are”.