Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) s-a pronunţat într-un proces deschis împotriva Statului Român de Mihai Moldoveanu, condamnat la 25 ani de închisoare împreună cu alte două persoane, Gabriela Rotariu şi George Honciuc, pentru că ar fi tâlhărit şi ucis un taximetrist orădean în toamna lui 1995.

CEDO i-a dat câştig de cauză lui Mihai Moldoveanu, 45 de ani, fost cadru MAPN, originar din Sfântu Gheorghe, pentru că i-ar fi fost încălcat dreptul la un proces echitabil în timp ce era judecat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ). Mai exact, magistraţii români nu au respectat dreptul lui Moldoveanu la o „apărare efectivă în cursul procesului" deoarece nu i-au acordat dreptul „de a beneficia de o discuţie confidenţială cu avocatul" şi au pronunţat condamnarea în cazul bărbatului fără vreo probă directă împotriva acestuia.

„În hotărâre, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie s-a referit la petele de sânge găsite pe vesta persoanei în cauză, deşi instanţele inferioare au descoperit că aceste pete nu au putut fi analizate ştiinţific şi persoana căreia i-ar fi aparţinut sângele nu a putut fi identificată", se specifică în motivarea deciziei CEDO.

Moldoveanu a cerut despăgubiri de 100.000 de euro Statului Român, însă CEDO a considerat că, în cazul său, nefiind vorba despre o eroare judiciară demonstrată, care să îi arate nevinovăţia, ci doar despre nerespectarea unor drepturi procesuale, cuantumul daunelor este exagerat, motiv pentru care l-a redus la 5000 de euro.

Însă ca urmare a verdictului dat de Curtea Europeană, hotărârea de condamnare dată în cazul lui Moldoveanu poate fi revizuită. Cererea de revizuire se introduce la ICCJ, care o analizează în Completul de 5 judecători, acesta pronunţându-se asupra rejudecării cauzei.

Mihai Moldoveanu a executat până acum 17 din cei 25 ani la care a fost condamnat împreună cu Gabriela Rotariu şi George Honciuc, pentru uciderea taximetristului orădean Nagy Adalbert, care s-a petrecut pe 31 octombrie 1995. Bărbatul a fost atacat în timp ce se afla la volan, iar criminalii i-au zdrobit ţeasta cu 16 lovituri aplicate cu un satâr şi o măciucă. Trupul lui a fost găsit după un gard în construcţie de pe strada Făcliei.

Autorii au fost identificaţi în scurt timp, tot cu ajutorul unui şofer de taxi, Vajna Tibor, pe care aceştia îl atacaseră după comiterea omorului şi care a reuşit să le scape. Potrivit rechizitoriului, Mihai Moldoveanu, George Honciuc şi Gabriela Rotaru erau la Oradea după o încercare eşuată de a trece ilegal frontiera româno-maghiară şi aveau nevoie de bani pentru a se întoarce acasă. Tâlhărirea taximetriştilor a fost ideea lui Honciuc şi Rotaru, însă pentru că a participat împreună cu ei la uciderea taximetristului, Moldoveanu a fost inculpat alături de aceştia.

Arestaţi şi judecaţi pentru omor deosebit de grav, cei trei au fost condamnaţi de Tribunalul Bihor la executarea unor pedepse care, însumate, ajungeau la 60 de ani de închisoare. Moldoveanu a primit o condamnare de 25 de ani de închisoare pentru omor deosebit de grav, complicitate la tentativă la tâlhărie calificată, tâlhărie calificată şi deţinere de substanţe toxice, un spray lacrimogen. Magistraţii Curţii de Apel Oradea au dispus apoi achitarea bărbatului, pe motiv că „faptele nu au fost comise de el", însă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, prin decizia din 7 noiembrie 2000, a admis recursul Parchetului în cazul lui şi a dispus menţinerea sentinţei iniţiale.

Povestea lui MIhai Moldoveanu, prezentată chiar de el, pe: www.moldoveanumihai.com