După un weekend însângerat pe şoselele din România, în care 24 de persoane, din care două din Bihor, şi-au pierdut viaţa în accidente rutiere, ministrul de interne Lucian Bode a reamintit că România are cea mai mare rată a deceselor cauzate de astfel de evenimente în Uniunea Europeană. Totuşi, a spus el, numărul accidentelor grave este în scădere.

"Există o vorbă românească: grăbiți-vă încet!"

“România se află în topul clasamentelor europene la numărul de persoane decedate în accidente. Dar, raportându-ne la anul 2019, că anul 2020 a fost un an atipic, am avut 8.125 de răniţi grav. Dacă ne raportăm la semestrul 1 din 2021 - 1.667, deci pe şase luni numărul accidentelor grave a persoanelor decedate şi răniţilor grav a scăzut în raport cu 2019”, a declarat Lucian Bode, citat de stirileprotv.ro.

Ministrul a enumerat principalele cauze ale accidentelor: indisciplina pietonilor, viteza, indisciplina bicicliştilor, neacordarea de prioritate la trecerea pietonilor şi neacordarea priorităţii de trecere pentru vehicule. ”Conduita rutieră a conducătorilor auto este foarte importantă în această perioadă și tot timpul în trafic. De aceea, eu aș vrea să fac un apel către toți participanții la trafic, să circule cu prudență. Există o vorbă românească: grăbiți-vă încet!”, a mai spus Bode.

Weekend negru

Presa centrală notează că, de vineri până duminică, în România au avut loc 35 de accidente grave, soldate cu 24 de morţi. În judeţul Bacău, şapte oameni au murit şi alţi şapte au fost răniţi, după ce un microbuz s-a lovit de un autoturism.

Şi în Bihor a avut loc un accident grav, în urma căruia un copil de 6 ani şi un bărbat de 38 de ani au murit, iar alte cinci persoane au fost rănite. Poliţiştii au stabilit că vinovat pentru impact a fost şoferul unei maşini marca Mazda, un bărbat din judeţul Harghita, care a făcut o depăşire fără să se asigure şi a intrat din plin în maşina marca Mercedes, condusă regulamentar de bărbatul de 38 de ani, din Salonta.