Deputatul Lucia Varga a anunţat vineri că a descoperit existenţa pe raza comunei Gepiu a unei culturi de 2,5 hectare de porumb modificat genetic aparţinând unui soi interzis în unele ţări ale Uniunii Europeane, dar şi că Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Bihor a expediat fermierilor bihoreni o scrisoare prin care îi încurajează să cultive plante modificate genetic.

"Specialiştii nutriţionişti afirmă că organismele modificate genetic pot provoca afecţiuni ale rinichilor şi ficatului, scad imunitatea corpului uman, reduc imunitatea la boli şi influenţează creşterea în greutate", a spus Lucia Varga, argumentând că agricultura din România nu ar trebui să apeleze la genetică, deoarece pretinsele câştiguri cantitative sunt însoţite de consecinţe negative asupra sănătăţii consumatorilor.

De asemenea, a mai adăugat Lucia Varga, "am constatat că în apropierea lanurilor unde a fost cultivat porumb genetic nu mai supravieţuiesc nici furnicile şi nici fluturii, ceea ce este un semnal că aceste culturi reprezintă un pericol uriaş asupra mediului".

Ca reacţie la constatările făcute, parlamentarul a anunţat că va elabora un document pe care îl va supune aprobării grupului PNL din Camera Deputaţilor şi conducerii partidului, astfel încât, cu acest sprijin, să poată propune atât interzicerea ca în România să fie exercitată agricultura bazată pe organisme modificate genetic, cât şi promovarea agriculturii tradiţionale, ecologice.

"În ţări precum Ungaria, Austria, Franţa ori Germania, soiul de porumb modificat genetic care a fost cultivat la noi este interzis. Noi de ce permitem cultivarea lui?", a întrebat, retoric, parlamentarul bihorean.

Lucia Varga a spus, de asemenea, că Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Bihor a trimis fermierilor bihoreni o scrisoare prin care i-a informat asupra posibilităţilor de cultivare a plantelor modificate genetic, respectiv porumb şi cartofi, adăugând o altă întrbare retorică: "Mă întreb dacă nu cumva există şi un interes politic pentru promovarea acestui tip de culturi".

Întrebată la ce anume face referire, reprezentanta PNL a afirmat că, de curând, a constatat personal că agricultura bazată pe organisme modificate genetic este susţinută de un exponent al PDL. "Am participat recent la o emisiune de la postul de radio RFI cu domnul Valeriu Tabără, de la PDL, care aducea argumente în favoarea organismelor modificate genetic", a răspuns Varga.

Aceasta a mai precizat, totodată, că intenţionează să iniţieze şi legiferarea obligativităţii ca producătorii de alimente să inscripţioneze pe ambalajul acestora dacă ele au fost realizate din organisme modificate genetic sau din materie primă obţinută pe cale naturală, astfel încât consumatorii să poată alege în cunoştinţă de cauză ce anume cumpără.

Condiţii puse de Direcţia Agricolă

Scrisoarea DADR Bihor la care a făcut referire Lucia Varga a fost dată publicităţii cu două zile în urmă şi specifică, de fapt, condiţiile pe care trebuie să le respecte fermierii care intenţionează să facă agricultură bazată pe organisme modificate genetic.

Astfel, comunicatul DADR precizează că se interzice cultivarea plantelor modificate genetic în vecinătatea imediată a terenurilor pe care se face sau se pregăteşte cultivarea de plante în regim ecologic, precum şi în perimetrul ariilor naturale protejate.

De asemenea, DADR arată că plantele modificate genetic se cultivă numai de către agricultori special autorizaţi în acest scop, pe suprafeţe precis delimitate şi declarate la Direcţie. În fine, conform DADR, la livrarea producţiei cultivatorii sunt oblugaţi să menţioneze pe documentele de însoţire a mărfii şi pe etichete că produsul este modificat genetic, precum şi condul unic de identificare a organismului modificat genetic.