Guvernul României a decis, marți seara, să mobilizeze aeronave al companiei naționale Tarom pentru a-i aduce în țară pe românii blocați pe aeroporturi de peste hotare, după ce Blue Air și-a anulat intempestiv zborurile până luni, 12 septembrie, creând haos.

După o ședință de urgență a guvernanților, purtătorul de cuvânt Dan Cărbunaru a anunțat că la nivelul Ministerului de Externe a fost activat un număr de telefon de urgență, la care cei care sunt în această situație trebuie să sune dacă vor să revină acasă astfel. Numărul este 0040751084537.

„Premierul a dispus ca prioritară să fie aducerea în țară a cetățenilor aflați pe aeroporturi din afara granițelor. (...) După ce vor fi centralizate datele, aeronavele TAROM vor fi pregătite să efectueze zborurile necesare ca românii de peste graniță să ajungă acasă. Guvernul va continua să implementeze măsurile necesare pentru a veni în sprijinul cetățenilor afectați”, a detaliat Cărbunaru, citat de Spotmedia.ro. 

Pentru cei blocați pe aeroporturile din România, români sau străini, nu a fost anunțată deocamdată nicio soluție, menționează site-ul de știri citat.

Compania low cost Blue Air a luat pe neașteptate decizia să sisteze zborurile cu plecare de pe aeroporturile din România, aceasta fiind anunțată marți, când au și fost anulate o serie de zboruri. Cursele aeriene nu vor mai fi operate până pe 12 mai, au anunțat reprezentanții Blue Air. Pe lângă pasagerii care urmau să plece de pe aeroporturile din România, sunt afectați și pasagerii care urmau să vină din străinătate spre România cu aeronavele Blue Air pe rutele de întoarcere. 

Potrivit premierului Nicolae Ciucă, doar marți au fost afectați circa 3.000 de pasageri. 

Operatorul aerian și-a justificat decizia radicală prin faptul că i-a fost pusă poprire pe conturi de către Agenția Fondului de Mediu aflată în subordinea Ministerului Mediului. La scurt timp după anunțul Blue Air, ministrul Mediului, Tanczos Barna, a spus că acesta nu este un motiv pentru anularea curselor.

Blue Air are o datorie de 28 de milioane de lei la AFM pentru neplata taxei pentru emisiile de carbon. De asemenea, operatorul low cost a fost amendat cu două milioane de euro de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) după mai multe controale efectuate în urma unor sesizări ale pasagerilor care au reclamat anularea a mii de zboruri în această vară.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!