România a fost condamnată din nou la Curtea Europeana a Drepturilor Omului din cauza neregulilor din sistemul penitenciar.

De astă dată, reclamantul este un bihorean din Cuzap, Florian Kanalas, deţinut în Penitenciarul Oradea, condamnat la 12 ani şi 6 luni pentru tentativă de omor după o altercaţie cu concubina sa. 

Kanalas a depus acţiunea la CEDO în 2014, reclamând încălcarea dreptului de a nu fi supus la tratamente inumane şi degradante, dar şi încălcarea dreptului la viaţa de familie.

"Condiţiile în care a fost ţinut deţinutul sunt total insalubre. A fost încarcerat într-o celulă de 20 mp, fără lumină naturală, cu 8 paturi, în care pentru toaletă aveau alocat 0,8 metri. Beneficiau de apă caldă de 2 ori pe săptămână, câte 90 de minute până în 2015, iar din 2015 de 4 ori pe săptămână", a explicat BIHOREANULUI Alexandru Moş, avocat colaborator în cadrul Cabinetului de Avocatură Cristian Rusu, cel care a susţinut cazul lui Kanalas la CEDO.

Trecând peste condiţiile mizere de detenţie, mai spune avocatul, conducerea Penitenciarului a arătat o totală lipsă de omenie faţă de deţinut chiar și în momentul în care acestuia i-a murit mama şi a solicitat să fie escortat de gardieni la înmormântare.

Femeia s-a stins pe 20 martie 2014, iar o zi mai târziu nepoata lui Kanalas a adresat conducerii Penitenciarului Oradea o cerere pentru a-i permite unchiului său să asiste la înmormântarea programată pentru data de 24 martie, la ora 12, în localitatea Cuzap.

"Cererea i-a fost analizată şi respinsă în 24 martie, la ora 9, deci cu 3 ore înainte de înmormântare, iar reclamantul nu a mai avut posibilitatea de a contesta decizia Comisiei de recompense din Penitenciar. Motivele invocate au fost cel puţin ciudate: și anume că posibilitatea de a participa la înmormântare nu era un drept, ci o recompensă, iar în acea lună mai beneficiase de o recompensă şi ca atare nu mai avea dreptul la o alta", a mai spus Moş. 

În final, CEDO i-a dat dreptate deţinutului, stabilind că Penitenciarul i-a încălcat flagrant atât dreptul de a nu fi supus la tratamente degradante cât şi dreptul la viaţa de familie, refuzul de a-i permite să participle la funerariile mamei sale fiind considerat nejustificat.

Pentru neregulile constatate, Statul român îi va plăti bihoreanului despăgubiri de 15.000 euro.