Noua centrală pe gaz va fi construită de asocierea firmelor Elsaco Engineering şi STC SPA. Firma Romelectro a pierdut luni procesul intentat Primăriei şi asocierii reprezentate de Elsaco pentru atribuirea lucrărilor de construire a noii centrale pe gaz.

Potrivit portalului Curţii de Apel, instanţa "adminte excepţia privind neîndeplinirea garanţiei de bună conduită şi respinge cererea petentei". Altfel spus, după trei luni în care s-a judecat cu municipalitatea, Romelectro a pierdut procesul pentru că nu a constituit garanţia de bună conduită în valoare de circa 100.000 de euro, prevăzută de OUG 51 din 2014 ca obligatorie pentru firmele care contestă rezultatul unei proceduri de achiziţie.

De altfel, chiar dacă nu cunoşteau rezultatul procesului, reprezentanţii municipalităţii au semnat contractul pentru achiziţia centralei pe gaz cu asocierea reprezentată de Elsaco încă din 13 august şi au predat săptămâna trecută constructorului amplasamentul din curtea CET pe care va fi ridicată noua centrală.

Construcţia centralei pe gaz face parte din proiectul de reabilitare a sistemului de termoficare urbană din Oradea, în perioada 2009-2028, cu scopul conformării la legislaţia de mediu, precum şi creşterii eficienţei economice. Proiectul este finanţat prin fondurile structurale al Programului Operaţional Sectorial Mediu şi are o valoare totală de 77.772.000 euro.

Din aceştia, noua centrală care va produce şi energie electrică va costa 54 de milioane de euro, din care 5% asiguraţi de la bugetul local, 45% de la bugetul de stat, respectiv 50% din fonduri europene.