Cea mai mare licitaţie din istoria Oradiei, referitoare la construirea noului CET pe gaz, a intrat în faza de contestaţie. Aşa cum anunţa încă de săptămâna trecută, compania Romelectro, care a participat la licitaţie în asociere cu slovacii de la Istroenergo Group, a atacat la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor rezultatul licitaţiei, prin care contractul a fost atribuit de municipalitate asocierii formate din Elsaco Engineering şi italienii de la STC spa, pentru suma de 242,5 milioane lei.

"Contestaţia ne-a parvenit prin poştă în cursul zilei de miercuri. O vom analiza în zilele următoare şi, cel târziu la începutul săptămânii viitoare vom transmite CNSC punctul nostru de vedere", a declarat Marius Moş, şeful Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Internaţională.

Primăria va transmite CNSC întreaga documentaţie a procedurii de achiziţie, precum şi răspunsul său la argumentele asocierii reprezentate de Romelectro, formulate de-a lungul a 28 de pagini, pentru ca instituţia centrală să se poată pronunţa în cunoştinţă de cauză.

Conform hotărârii comisiei de licitaţi, asocierea reprezentată de Elsacoo Engineering a fost declarată câştigătoare după ce ofertele asocierilor reprezentate de Romelectro şi OTF Fovallalkozo (Ungaria) au fost declarate ca inacceptabile, printre altele pentru că nu ar fi îndeplinit condiţiile de experienţă.

Prin contestaţia depusă la CNSC, Romelectro a solicitat anularea deciziei de descalificare şi a raportului de atribuire, declararea ofertei sale ca fiind admisibilă, precum şi obligarea comisiei de licitaţie la reevaluarea acesteia. În plus, contestatarul a cerut instituţiei de soluţionare a licitaţiilor reevaluarea ofertei Elsaco - STC, "având în vedere neconformitatea şi inacceptabilitatea acestei oferte".

Mega-licitaţia organizată de municipalitatea orădeană are ca obiect achiziţionarea unei centrale pe gaz cu o putere instalată de minim 40 MW electric, livrată la cheie. Aceasta va fi dotată cu recuperator de căldură de minim 43 MW termic, acumulator de căldură de minim 8.500 mc, două cazane de apă fierbinte (CAF), plus instalaţii auxiliare, de la sistemul de alimentare cu gaze naturale până la instalaţiile de tratare chimică a apei din cazane.

Câştigătorul licitaţiei va face atât proiectarea cât şi execuţia lucrării şi se va ocupa inclusiv de insturirea angajaţilor care vor opera noua centrală. Acesta va trebui să îşi asume un termen de finalizare a lucrărilor de 18 luni, sub sancţiunea unor penalităţi de minim 0,3% din valoarea contractului pentru fiecare zi de întârziere.