Vestea că un conaţional de-al nostru rom a fost molesat cu sălbăticie de nişte parizieni nu cu mult mai deschişi la culoare ca el a stârnit foarte multă emoţie. Ministrul nostru de Externe şi-a îngroşat vocea şi a cerut explicaţii, deşi mai bine şi-ar fi dat cu cremă hidratantă pe faţă, să nu-i crape obrazul de ruşine. Fiindcă junele pe care l-am "exportat" tocmai cetăţean model al Uniunii Europene nu e.

Darius - acesta e numele de scenă al hoţului - este din Gepiu. Vorba unui rapper local: "De-aia vreau să ştiţi: orice-ar fi, până mor / Reprezentez România şi judeţul Bihor". Darius are 17 ani şi e familist convins, căci deja are trei copii şi în câţiva ani va fi bunic. În sat se îndeletnicea cu jefuirea oamenilor mai în vârstă, cu furtul de cai, mă rog, cu diverse activităţi inspirate din Codul Penal. Nu se poate spune că ţigănuşul nu mergea pe la şcoală: a fost în câteva rânduri pentru a pune cuţitul la gâtul elevilor, în scop de jaf.

Aţi fost vredată în colonia de ţigani din Gepiu? N-aţi fost, că dacă aţi fi trecut pe acolo eraţi acum la reanimare, fără acte şi fără bani. Acolo nici bravii noştri soldaţi din Kandahar nu pot pătrunde fără sprijin american. În Bihor mai există colonii şi pe la Ineu sau Tileagd, şi ele zone scoase complet de sub controlul autorităţilor. Ne înfoiem că secuii cer autonomie, când de fapt romii o au de multă vreme, numai că la ei se numeşte anarhie.

Statul se mulţumeşte să le dea ajutoare sociale de mizerie, Poliţia nu se mai bagă, Biserica zice pas. Când se va produce o explozie socială, vom vedea că nici bihorenii noştri nu-s mai breji ca parizienii.

Citiţi pe aceeaşi temă şi articolul "Porumbel sau uliu? Ţiganul bătut până la comă la Paris este un adolescent tâlhar din Bihor"