Senatorul UDMR Rozalia Biró, preşedinte al Comisiei pentru drepturile omului, culte şi minorităţi, a anunţat, vineri, într-o conferinţă de presă susţinută la Oradea, că va face demersuri pentru ca telefonul copilului să fie accesibil în limba minorităţilor.

"Consider că este o necesitate. De altfel, toate serviciile publice ar trebui să fie accesibile şi în limba minorităţilor naţionale, dar în acest caz, mai mult decât în orice alt domeniu. Un copil de 5 ani, care este de altă naţionalitate decât română, nu poate explica ce problemă are decât în limba maternă", a argumentat Biró.

Totodată, senatorul intenţionează să facă demersuri şi pentru înfiinţarea la nivelul judeţului Bihor a unui sistem de monitorizare şi implementare a drepturilor copilului, care să permită, printre altele, şi "constrângerea părinţilor pentru a-şi trimite copiii la şcoală".

"Există deja un astfel de sistem, implementat în judeţul Dâmboviţa, care funcţionează din 2012. Este vorba despre un sistem integrat, cu informaţii provenite atât de la administraţiile locale cât şi de la instituţiile de stat, prin care să se poată urmări modul în care se implementează drepturile copilului", spune Biró.

Concret, UDMR-ista doreşte crearea unor sisteme prin care părinţii să poată fi constrânşi să îşi înregistreze copiii, să le obţină acte de identitate şi, totodată, să le permită accesul la educaţie.

"Potrivit unui raport al organizaţiei "Salvaţi copiii", în România, dintre cei 3,9 milioane de copii, 400.000, cu vârste între 3 şi 17 ani, nu sunt înscrişi la nicio formă de învăţământ. Din punctul meu de vedere, singura posibilitate ca aceşti copii să poată fi salvaţi este să le constrângi familiile să-i înscrie la grădiniţă ori la şcoală, după caz", a declarat Biró.

Încălcările drepturilor copilului şi ale mamelor va fi şi subiectul unei dezbateri pe care, în luna iunie, preşedintele Comisiei pentru drepturile omului, culte şi minorităţi urmează să o organizeze în Parlament, împreună cu reprezentanţi ai Ministerelor şi Organizaţiilor Neguvernamentale cu atribuţii pe această temă. "Sper să fie un dialog pragmatic între Legislativ, Executiv şi Asociaţii de protecţie a drepturilor copilului, şi sper să găsim soluţii pentru rezolvarea unor probleme punctuale", a mai zis senatorul.